
30 de octubre de 2017
Un estudi sobre la percepció a les xarxes socials de la societat espanyola sobre agricultura i ramaderia, dut a terme per la Plataforma Tecnològica d'Agricultura Sostenible, intenta donar una resposta a aquesta qüestió.
La Plataforma Tecnològica d'Agricultura Sostenible (PTAS) amb la col·laboració de la consultora internacional de comunicació i afers públics, Kreab, ha fet un estudi a través de les xarxes socials per conèixer la percepció que té la societat espanyola sobre la relació entre l'agricultura i l'alimentació.
Amb l' Estudi de percepció: Agricultura i Alimentació es busca conèixer el nivell d'informació de la societat per aconseguir una millor orientació de les estratègies, tant públiques com privades, en un tema fonamental a la vida diària de totes les persones, com és l'alimentació.
Els resultats obtinguts mostren que la societat espanyola desconeix com afecten les tècniques de cultiu els aliments que consumim i els avantatges provinents de l'avenç de la tecnologia agrària. L'estudi també revela que la majoria dels trobats no coneix el concepte de Seguretat Alimentària , ja que només un 17% ho identifica correctament amb l'accés de totes les persones, en tot moment, a aliments suficients, segurs i nutritius . El 74% el confon amb Garantia de Qualitat , que són les mesures preses al llarg de la cadena alimentària per verificar que els aliments arriben en condicions òptimes .
Segons la Plataforma Tecnològica d'Agricultura Sostenible, no s'ha sabut transmetre adequadament els avenços de l' agricultura convencional altament tecnificada en matèria de sabor i nutrició, ja que les persones enquestades han considerat l' agricultura ecològica més nutritiva (86%) i amb un sabor millor (93%).
La mostra s'ha realitzat amb persones de tots els rangs d'edat (a partir de 18 anys), havent-hi una representació més gran entre els 26 i els 40 anys (40%) seguit per les persones entre 41 i 55 (31%). Cal destacar una participació femenina més gran (91% de les respostes van ser proporcionades per dones), podria atribuir-se a un major ús de la xarxa social utilitzada com a vector d'estudi i/o un major interès en la temàtica tractada. Les comunitats autònomes en què hi ha hagut més respostes han estat Catalunya (19%), Madrid (18%) i Andalusia (13%).
Els realitzadors de l'estudi conclouen que hi ha un gran desconeixement de la població espanyola sobre els efectes que tenen les diferents tècniques en agricultura en la seva alimentació i la possible contribució de l'agricultura al nivell de desenvolupament dels països. La història que hi ha darrere dels nostres aliments i l'agricultura i ramaderia que els produeixen encara estan per descobrir.