
30 de Urria de 2017
Galdera horri erantzuten saiatzen da Nekazaritza Jasangarriaren Teknologia Plataformak Espainiako gizartean nekazaritzaren eta abeltzaintzaren pertzepzioari buruzko ikerketa batek sare sozialetan egina.
Nekazaritza Jasangarriaren Teknologia Plataformak (PTAS), Kreab nazioarteko komunikazio eta gai publikoen aholkularitzarekin lankidetzan , ikerketa bat egin du sare sozialak erabiliz, Espainiako gizarteak nekazaritzaren eta elikaduraren arteko harremanari buruz duen pertzepzioa ulertzeko.
"Pertzepzio Azterketa: Nekazaritza eta Elikadura"-k gizartean eskuragarri dagoen informazio maila ulertzea du helburu, guztion eguneroko bizitzan funtsezkoa den gai bati buruzko estrategia publiko eta pribatuak hobeto bideratzeko: elikadura.
Emaitzek erakusten dute Espainiako gizarteak ez duela kontzientziarik nekazaritza teknikek kontsumitzen ditugun elikagaietan nola eragiten duten eta nekazaritza teknologiaren aurrerapenetik datozen onuren inguruan. Ikerketak agerian uzten du, halaber, inkestatuen gehiengoak ez duela Elikagaien Segurtasunaren kontzeptua ezagutzen, % 17k bakarrik identifikatzen baitute zuzen pertsona guztiek, uneoro, elikagai nahikoa, segurua eta nutritiboa izateko aukera izatea bermatzea dela. % 74k Kalitate Bermearekin nahasten dute, hau da , elikagai-kate osoan zehar hartzen diren neurriak elikagaiak baldintza optimoetan iristen direla egiaztatzeko .
Nekazaritza Jasangarriaren Teknologia Plataformaren arabera, ez dira behar bezala jakinarazi nekazaritza konbentzional oso teknologikoak zapore eta nutrizio aldetik dituen aurrerapenak, inkestatutakoek nekazaritza ekologikoa nutritiboagoa (% 86) eta zapore hobeagokoa (% 93) dela uste baitute.
Lagina adin-tarte guztietako pertsonek osatu zuten (18 urtetik aurrera), 26 eta 40 urte bitartekoek (% 40) ordezkaritza handiagoa izanik, eta ondoren 41 eta 55 urte bitartekoek (% 31). Azpimarratzekoa da emakumeen parte-hartze handiagoa (erantzunen % 91 emakumeek eman zituzten) ikerketa-bektore gisa erabilitako sare sozialaren erabilera handiagoari eta/edo landutako gaiarekiko interes handiagoari egotz dakiokeela. Erantzun gehien jaso zituzten autonomia erkidegoak Katalunia (% 19), Madril (% 18) eta Andaluzia (% 13) izan ziren.
Ikerketaren egileek ondorioztatu dute Espainiako biztanleriaren artean kontzientziazio falta handia dagoela nekazaritza-teknika desberdinek beren dietan duten eraginari buruz eta nekazaritzak herrialdeen garapen-mailan egin dezakeen ekarpenari buruz. Gure janariaren eta hura ekoizten duen nekazaritzaren eta abeltzaintzaren atzean dagoen historia oraindik ez da aurkitu.