Cal é a percepción da sociedade española sobre a relación entre a agricultura e a alimentación?


Estudio de percepción: Agricultura y Alimentación

30 de Outubro de 2017

Un estudo sobre a percepción da agricultura e a gandería na sociedade española nas redes sociais, realizado pola Plataforma Tecnolóxica de Agricultura Sostible, tenta responder a esta pregunta.


A Plataforma Tecnolóxica de Agricultura Sostible (PTAS), en colaboración coa consultora internacional de comunicación e asuntos públicos Kreab, realizou un estudo empregando as redes sociais para comprender a percepción da sociedade española sobre a relación entre a agricultura e a alimentación.

O "Estudo de percepción: agricultura e alimentación" busca comprender o nivel de información dispoñible na sociedade para orientar mellor as estratexias públicas e privadas sobre un tema fundamental na vida cotiá de todos: a alimentación.

Os resultados amosan que a sociedade española descoñece como as técnicas agrícolas afectan aos alimentos que consumimos e os beneficios que se derivan do avance da tecnoloxía agrícola. O estudo tamén revela que a maioría dos enquisados non están familiarizados co concepto de seguridade alimentaria , xa que só o 17 % a identifica correctamente como garantir que todas as persoas, en todo momento, teñan acceso a alimentos suficientes, seguros e nutritivos . O 74 % confúndeo coa Garantía de Calidade , que son as medidas que se toman ao longo da cadea alimentaria para verificar que os alimentos chegan en condicións óptimas .

Segundo a Plataforma Tecnolóxica de Agricultura Sostible, os avances da agricultura convencional altamente tecnolóxica en termos de sabor e nutrición non foron comunicados axeitadamente, xa que os enquisados consideraron a agricultura ecolóxica máis nutritiva (86 %) e con mellor sabor (93 %).

A mostra estivo composta por persoas de todos os rangos de idade (a partir dos 18 anos), cunha maior representación entre os 26 e os 40 anos (40%), seguida das persoas entre os 41 e os 55 anos (31%). Cómpre sinalar que a maior participación feminina (o 91 % das respostas foron proporcionadas por mulleres) podería atribuírse a un maior uso da rede social empregada como vector de estudo e/ou a un maior interese no tema tratado. As comunidades autónomas con maior número de respostas foron Cataluña (19 %), Madrid (18 %) e Andalucía (13 %).

Os autores do estudo conclúen que existe unha importante falta de concienciación entre a poboación española sobre os efectos das diferentes técnicas agrícolas na súa dieta e a posible contribución da agricultura ao nivel de desenvolvemento dos países. A historia que hai detrás dos nosos alimentos e da agricultura e gandería que os producen aínda está por descubrir.