El sector agroalimentari i forestal incorpora les noves tecnologies per garantir la traçabilitat del producte


sector agroalimentario y forestal

22 de febrer de 2021
Innovación

28/01/2021. La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un intercanvi d'experiències sobre la temàtica de la traçabilitat al sector agrícola, ramader, forestal i agroalimentari a Espanya i Europa. A la trobada, hi han participat 105 persones amb perfils diversos, des d'integrants de grups operatius, empreses, organitzacions i associacions de productors, representants d'administracions públiques, centres de recerca i empreses privades provinents de tot el territori nacional. Els participants han compartit informació i experiències sobre els seus grups operatius i/o projectes innovadors, incloent-hi també un projecte del Programa Horitzó 2020 (H2020), programa de recerca i innovació de la Unió Europea i un altre pertanyent al programa EU COSME, programa d'Europa per a les pimes.


  • L'objectiu d'aquesta jornada ha estat posar en contacte diferents actors dels sectors agroalimentari, ramader i forestal per reflexionar que treballen en solucions innovadores i tecnològiques per a la millora de la traçabilitat i la transparència a la cadena de subministrament.
  • Durant la trobada, s'han presentat 9 projectes innovadors en àmbits molt variats, com ara el sector del blat dur, arrosser, formatger, hortofructícola, de l'oli d'oliva, carni i de la fusta.

A l'intercanvi s'ha destacat el paper clau de la innovació respecte a l'ús de les noves tecnologies i de les Tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i sensors per modernitzar els processos de traçabilitat a tota la cadena de valor del sector agroalimentari i forestal. Igualment s'ha considerat el sector de la digitalització com a clau per optimitzar la traçabilitat i la competitivitat de les empreses espanyoles.

Sales de treball temàtiques

L'intercanvi de coneixements en aquesta trobada s'ha articulat a tres sales virtuals de treball, on s'han presentat 9 grups operatius i projectes innovadors d'àmbit regional, nacional i europeu.

Els participants han compartit les seves experiències, avenços i resultats en l'aplicació de tecnologies noves, com ara el Blockchain o programari, per millorar la traçabilitat a tota la cadena de valor agroalimentària i forestal.

Sala 1: La tecnologia Blockchain per millorar la traçabilitat al sector agroalimentari

Participants: TIMBERTRACK, IBERCHAIN i BLOCKTAC .

Treballs i conclusions :

En els tres projectes s'ha demostrat com la tecnologia Blockchain pot millorar la transparència i lluita contra el frau gràcies al sistema segur i descentralitzat de registre d'informació al llarg de la cadena de valor . A més, facilita el seguiment i control de qualitat, així com l'autenticitat i la innocuïtat dels productes, cosa que genera confiança per part del consumidor i permet augmentar la competitivitat internacional de les empreses. La tecnologia Blockchain és molt versàtil i es pot adaptar a sectors tan diversos com el de l'oli d'oliva, la fusta o el carni.

Sala 2: Transparència a la cadena de valor a través de les noves tecnologies

Participants: INNOQUESAR , ARROZOREX i DURCAT .

Treballs i conclusions :

En aquesta sala s'ha destacat la importància de l'ús de sensors i tecnologia de teledetecció a la producció , per optimitzar el procés de traçabilitat i la transparència en el sector agroalimentari. Els assistents han estat d'acord que les noves tecnologies aplicades a la traçabilitat representen una oportunitat per visibilitzar i diferenciar els productes locals i posar en valor l' origen dels productes, cosa beneficiosa per al consumidor . No obstant això, l'ús d'aquestes eines pot representar un desafiament per a les pimes i agricultors , per això cal un acompanyament i assessorament que els permeti trencar la bretxa digital .

Sala 3: Eines TIC per a la traçabilitat

Participants: TICS4FRUIT , TRACK i Eines TIC per a l'etiquetatge

Treballs i conclusions :

Des de la crisi sanitària del COVID19, s'ha observat una acceleració en la digitalització i l'ús de les eines TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació) , cosa que representa una oportunitat per millorar la traçabilitat al sector. Tot i això, s'ha observat una certa reticència, per part dels petits agricultors i ramaders a l'hora d'aplicar aquestes eines als seus processos productius. Per afrontar aquest repte, es proposa un treball multiactor, en què s'incloguin els productors en el disseny d'una eina adequada a les seves necessitats i limitacions.

La incorporació progressiva dels joves , mitjançant una estratègia eficaç de relleu generacional, obre una finestra d'oportunitat per accelerar la revolució digital al sector agrícola, ramader i agroalimentari.

Què és la innovació?

La Xarxa Rural Nacional promou que el desenvolupament al medi rural vagi acompanyat de pràctiques sostenibles, avalades per treballs de recerca, desenvolupament i innovació. Per això, a través del cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) es treballa amb diferents agents rurals, organitzats al voltant de les figures dels Grups Operatius i Projectes d'Innovació .

Els Grups Operatius (GO) són agrupacions d'organitzacions, professionals i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre o una oportunitat a aprofitar des de l'enfocament de la innovació que, mitjançant un projecte, posen en pràctica les solucions obtingudes. La seva tasca és subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). Les convocatòries i la despesa pública destinades a aquests ajuts, que potencien la innovació , s'emmarquen dins de la política de desenvolupament rural del període 2014-2020, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

Paral·lelament, en el context europeu, es desenvolupen altres polítiques, amb les quals apareixen sinergies, en l'aposta per la innovació al medi rural. Aquest és el cas del programa marc de recerca Horitzó 2020 i el Programa per a la Competitivitat de les Empreses i per a les Petites i Mitjanes Empreses (COSME), les quals abasten temàtiques relacionades amb el sector agroalimentari i forestal .

Aquesta trobada sobre millores en la gestió de les explotacions agràries s'emmarca en un cicle de reunions sobre Grups Operatius i Projectes Innovadors , que des de la RRN s'està impulsant per difondre i compartir els resultats de R+D+I , desenvolupats al medi rural. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional: Twitter , Facebook i YouTube , on es pot gaudir d'aquesta trobada en obert.