
22 de Febreiro de 2021
28/01/2021. A Rede Rural Nacional (RRN) organizou un intercambio de experiencias sobre o tema da trazabilidade nos sectores agrícola, gandeiro, forestal e agroalimentario en España e Europa. Á reunión asistiron 105 persoas de diversa formación, entre as que se atopan membros de grupos operativos, empresas, organizacións e asociacións de produtores, representantes de administracións públicas, centros de investigación e empresas privadas de todo o país. Os participantes compartiron información e experiencias sobre os seus Grupos Operativos e/ou Proxectos Innovadores, incluído un proxecto do Programa Horizonte 2020 (H2020), o programa de investigación e innovación da Unión Europea, e outro do Programa COSME da UE, o programa europeo para as pemes.
- O obxectivo deste evento foi conectar a diversas partes interesadas dos sectores agroalimentario, gandeiro e forestal para debater o seu traballo en solucións innovadoras e tecnolóxicas para mellorar a trazabilidade e a transparencia na cadea de subministración.
- Durante a reunión, presentáronse nove proxectos innovadores nunha ampla variedade de campos, incluíndo trigo duro, arroz, queixo, froitas e verduras, aceite de oliva, carne e madeira.
Durante o intercambio destacouse o papel fundamental da innovación no uso de novas tecnoloxías, tecnoloxías da información e a comunicación (TIC) e sensores para modernizar os procesos de trazabilidade en toda a cadea de valor dos sectores agroalimentario e forestal. O sector da dixitalización tamén foi considerado clave para optimizar a trazabilidade e a competitividade das empresas españolas.
Salas de traballo temáticas
O intercambio de coñecementos nesta reunión tivo lugar en tres salas de traballo virtuais , onde se presentaron nove Grupos Operativos e Proxectos Innovadores dos niveis rexional, nacional e europeo.
As persoas participantes compartiron as súas experiencias, progresos e resultados na aplicación de tecnoloxías innovadoras, como a cadea de bloques e o software, para mellorar a trazabilidade en toda a cadea de valor agroalimentaria e forestal.
Sala 1: Tecnoloxía Blockchain para mellorar a trazabilidade no sector agroalimentario
Participantes: TIMBERTRACK, IBERCHAIN e BLOCKTAC .
Traballos e conclusións :
Os tres proxectos demostraron como a tecnoloxía Blockchain pode mellorar a transparencia e combater a fraude grazas ao seu sistema seguro e descentralizado de rexistro de información en toda a cadea de valor . Ademais, facilita a supervisión e o control da calidade, así como a autenticidade e a seguridade dos produtos, o que xera confianza nos consumidores e aumenta a competitividade internacional das empresas. A tecnoloxía Blockchain é moi versátil e pódese adaptar a sectores tan diversos como o aceite de oliva, a madeira e a carne.
Sala 2: Transparencia na cadea de valor a través das novas tecnoloxías
Participantes: INNOQUESAR , ARROZOREX e DURCAT .
Traballos e conclusións :
Esta sala destacou a importancia do uso de sensores e tecnoloxía de teledetección na produción para optimizar a trazabilidade e a transparencia no sector agroalimentario. Os asistentes coincidiron en que as novas tecnoloxías aplicadas á trazabilidade representan unha oportunidade para destacar e diferenciar os produtos locais e destacar a orixe dos produtos, algo beneficioso para o consumidor . Non obstante, o uso destas ferramentas pode supoñer un reto para as pemes e os agricultores , polo que se necesita apoio e asesoramento para pechar a brecha dixital .
Sala 3: Ferramentas TIC para a trazabilidade
Participantes: TICS4FRUIT , TRACK e ferramentas TIC para etiquetaxe
Traballos e conclusións :
Desde a crise sanitaria da COVID-19, produciuse unha aceleración na dixitalización e no uso de ferramentas TIC (Tecnoloxías da Información e as Comunicacións) , o que representa unha oportunidade para mellorar a trazabilidade no sector. Non obstante, houbo unha certa reticencia por parte dos pequenos agricultores e gandeiros a aplicar estas ferramentas aos seus procesos de produción. Para abordar este desafío, proponse unha abordaxe multilateral, que implique aos produtores no deseño dunha ferramenta adaptada ás súas necesidades e limitacións.
A incorporación progresiva da xente nova , mediante unha estratexia eficaz de renovación xeracional, abre unha xanela de oportunidade para acelerar a revolución dixital nos sectores agrícola, gandeiro e agroalimentario.
Que é a innovación?
A Rede Rural Nacional promove o desenvolvemento rural acompañado de prácticas sostibles, apoiadas pola investigación, o desenvolvemento e a innovación. Por este motivo, mediante a cofinanciación do Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural ( Feader ), traballamos con diversas partes interesadas do ámbito rural, organizadas arredor das figuras dos Grupos Operativos e dos Proxectos de Innovación .
Os Grupos Operativos (GO) son grupos de organizacións, profesionais e expertos que traballan xuntos nun problema que se vai resolver ou nunha oportunidade que se vai aproveitar mediante unha proposta de innovación e que, a través dun proxecto, implementan as solucións obtidas. O seu traballo está subvencionado polo FEADER a través da Medida 16 dos Programas de Desenvolvemento Rural (PDR). As convocatorias e o gasto público destas axudas, que promoven a innovación , forman parte da política de desenvolvemento rural do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA) para o período 2014-2020.
Ao mesmo tempo, no contexto europeo, están a desenvolverse outras políticas, coas que xorden sinerxías, na aposta pola innovación nas zonas rurais. Este é o caso do programa marco de investigación Horizonte 2020 e do programa de Competitividade das Empresas e das Pequenas e Medianas Empresas (COSME), que abarcan temas relacionados cos sectores agroalimentario e forestal .
Esta reunión sobre melloras na xestión das explotacións agrícolas forma parte dunha serie de reunións sobre Grupos Operativos e Proxectos Innovadores , que a RRN está a promover para difundir e compartir os resultados da I+D+i levada a cabo no rural. Toda a información pódese atopar na páxina web , así como nas redes sociais da Rede Rural Nacional: Twitter , Facebook e YouTube , onde se pode desfrutar deste encontro en aberto.