
18 de juny de 2024
La formació va tenir 31 assistents que van gaudir de dos dies de classes virtuals i una visita a una explotació d'agricultura regenerativa a Rueda (Valladolid).
- El 'Taller formatiu sobre agricultura regenerativa' va tenir lloc entre el 4 i el 6 de juny
- 31 assistents van rebre una formació a càrrec de l´Associació d´Agricultura Regenerativa
La salut del sòl està lligada de manera inequívoca amb la sostenibilitat de tot el sistema alimentari. La qualitat nutricional de plantes i animals, el futur climàtic del planeta, tot plegat està connectat directament amb els sòls.
L' agricultura regenerativa té cura de la fertilitat i biodiversitat de la terra estimulant la regeneració i fertilitat dels sòls agrícoles, promovent així un sòl amb altes quantitats de matèria orgànica que produeix aliments amb els recursos que posseeix la naturalesa.
Donada la importància de tot això, i perseguint els objectius econòmics i mediambientals del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 , la Xarxa PAC va celebrar els passats 4 i 5 de juny un 'Taller formatiu sobre agricultura regenerativa' . El taller va consistir en un curs pilot –no obert al públic general– dividit en diverses s .
Curs i continguts
La formació va comptar amb 31 assistents que van gaudir d'una sèrie de classes que van ampliar el seu espectre a diferents aspectes d'interès focalitzats en els continguts següents: biodiversitat, agroramaderia regenerativa, contingut nutricional d'aliments, situació actual a Espanya, gestió regenerativa, impactes del pasturatge dirigit, relació amb el clima, regles mestres, producció en diferents cultius i una experiència pràctica.
Així, després dels dos dies de sessió telemàtica, l'organització va transportar alguns assistents a una finca de base agrícola el dia 6 de juny.
En aquesta última jornada, l'agroramader de conservació i regeneratiu Félix del Villar va mostrar la seva explotació de Rueda (Valladolid), i va explicar com es troba en un moment de transició d'agricultura convencional de conservació cap a una regenerativa.
Després d'això, l'alumnat va visitar el celler 'Oro de Castilla' i van gaudir d'un dinar-degustació amb carn a pastura i altres productes realitzats a base de matèries regeneratives ibèriques, amb la dinamització d' Ana Digón , presidenta de l'Associació d'Agricultura Regenerativa.
Els cursos van comptar amb la participació com a professors d'Ana Digón, Félix del Villar, el Dr. Xavier Domene , edafòleg i investigador del CREAF-Universitat Autònoma de Barcelona ; Poultree, la Dra. Nerea Mandalúñiz , veterinària i investigadora a Neiker; i Roger Rabés , tècnic assessor, formador i ramader.
L'agricultura regenerativa és futur
“L'agricultura regenerativa recull el millor del coneixement ancestral”, va assegurar Ana Digón en una entrevista a la Xarxa PAC, “i hi suma el coneixement científic sobre la biologia més capdavantera”.
L'objectiu és, així, “vincular la producció agroalimentària als recursos propis de la finca” per produir aliments i regenerar els recursos naturals.
La Xarxa PAC programes formacions sobre agricultura regenerativa amb inscripció oberta en el futur. El programa d'aquest curs pilot està disponible al següent enllaç .