A Rede PAC está a organizar un obradoiro e unha visita sobre agricultura rexenerativa para apoiar a saúde e a sustentabilidade do solo.



18 de Xuño de 2024
Dinamización rural
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales

Á formación asistiron 31 participantes, que desfrutaron de dous días de clases virtuais e dunha visita a unha granxa de agricultura rexenerativa en Rueda (Valladolid).


  • O 'Obradoiro de formación sobre agricultura rexenerativa' tivo lugar entre o 4 e o 6 de xuño.
  • 31 asistentes recibiron formación da Asociación de Agricultura Rexenerativa

A saúde do solo está inextricablemente ligada á sustentabilidade de todo o sistema alimentario. A calidade nutricional das plantas e os animais, o clima futuro do planeta, todo isto está directamente relacionado cos solos.

A agricultura rexenerativa fomenta a fertilidade do solo e a biodiversidade ao estimular a rexeneración e a fertilidade dos solos agrícolas, promovendo así solos con altas cantidades de materia orgánica que producen alimentos utilizando recursos naturais.

Dada a importancia de todo isto, e perseguindo os obxectivos económicos e ambientais do Plan Estratéxico da PAC 2023-2027 , a Rede da PAC celebrou un "Obradoiro de formación sobre agricultura rexenerativa" os días 4 e 5 de xuño . O obradoiro consistiu nun curso piloto —non aberto ao público en xeral— dividido en varias seccións impartidas virtualmente pola Asociación de Agricultura Rexenerativa .

Curso e contidos

Á formación asistiron 31 participantes , que desfrutaron dunha serie de clases que ampliaron o seu alcance para incluír diversos temas de interese, centrándose no seguinte: biodiversidade, agricultura rexenerativa, contido nutricional dos alimentos, a situación actual en España, xestión rexenerativa, o impacto do pastoreo dirixido, a súa relación co clima, normas clave, produción de cultivos e experiencia práctica.

Así, tras a sesión virtual de dous días, a organización trasladou algúns asistentes a unha granxa agrícola o 6 de xuño.

Nesta última xornada, o agricultor conservacionista e rexenerativo Félix del Villar presentou a súa granxa en Rueda, Valladolid, e explicou como está a realizar a transición da agricultura de conservación convencional á agricultura rexenerativa.

Despois, o alumnado visitou a adega 'Oro de Castilla' e desfrutou dunha degustación con carne de vaca alimentada con pasto e outros produtos elaborados con materias primas ibéricas rexenerativas, todo dirixido por Ana Digón , presidenta da Asociación de Agricultura Rexenerativa.

Os cursos contaron coa participación como profesores de Ana Digón, Félix del Villar, o doutor Xavier Domene , edafólogo e investigador do CREAF-Universitat Autònoma de Barcelona; Javier García Lacal , asesor técnico especializado en PRV e MH, tamén como experto en contido nutricional dos alimentos; José Luis García de Castro , veterinario, gandeiro, asesor, formador e xerente de Poultree; a doutora Nerea Mandalúñiz , veterinaria e investigadora de Neiker; e Roger Rabés , asesor técnico, adestrador e gandeiro.

A agricultura rexenerativa é o futuro

«A agricultura rexenerativa combina o mellor do coñecemento ancestral», afirmou Ana Digón nunha entrevista coa Rede PAC, «e combina coñecementos científicos de vangarda en bioloxía».

O obxectivo é, polo tanto, "vincular a produción agroalimentaria aos recursos propios da explotación" para producir alimentos e rexenerar os recursos naturais. Polo tanto, a rendibilidade é imprescindible, xa que estes son sistemas que non só protexen o sistema ambiental, senón que tamén pretenden establecerse a longo prazo para proporcionar unha vantaxe económica e interesante que produza un sistema completo que axude á natureza e ás persoas.

A Rede PAC está a planificar programas de formación sobre agricultura rexenerativa, con matrícula aberta no futuro. O programa deste curso piloto está dispoñible na seguinte ligazón .