
18 de Ekaina de 2024
Prestakuntzan 31 parte-hartzaile izan ziren, bi eguneko klase birtualez eta Ruedako (Valladolid) nekazaritza birsortzaileko baserri batera bisitaz gozatu zutenak.
- 'Nekazaritza Birsortzaileari buruzko Prestakuntza Tailerra' ekainaren 4tik 6ra bitartean egin zen.
- 31 parte-hartzailek Nekazaritza Birsortzailearen Elkartearen prestakuntza jaso zuten
Lurzoruaren osasuna estuki lotuta dago elikadura-sistema osoaren iraunkortasunarekin. Landareen eta animalien nutrizio-kalitatea, planetaren etorkizuneko klima, hori guztia zuzenean lotuta dago lurzoruekin.
Nekazaritza birsortzaileak lurzoruaren emankortasuna eta biodibertsitatea sustatzen ditu nekazaritza-lurzoruen birsorkuntza eta emankortasuna estimulatuz, eta horrela, baliabide naturalak erabiliz elikagaiak ekoizten dituzten materia organiko kantitate handiko lurzoruak sustatuz.
Hori guztiaren garrantzia kontuan hartuta, eta 2023-2027ko NEPBko Plan Estrategikoaren helburu ekonomiko eta ingurumenekoak jarraituz, NEPB Sareak 'Nekazaritza Birsortzaileari buruzko Prestakuntza Tailerra' egin zuen ekainaren 4an eta 5ean . Tailerra ikastaro pilotu bat izan zen –publiko orokorrarentzat irekita ez zegoena– hainbat ataletan banatuta, Nekazaritza Birsortzailearen Elkarteak birtualki irakatsi zuena .
Ikastaroa eta edukiak
Prestakuntzan 31 parte-hartzaile izan ziren, eta klase sorta batez gozatu zuten, eta horien esparrua zabaldu egin zen hainbat intereseko gai barne hartzeko, honako hauetan arreta jarriz: biodibertsitatea, nekazaritza birsortzailea, elikagaien nutrizio-edukia, Espainiako egungo egoera, kudeaketa birsortzailea, artzaintza zuzenduaren eragina, klimarekin duen harremana, arau nagusiak, laboreen ekoizpena eta esperientzia praktikoa.
Horrela, bi eguneko saio birtualaren ondoren, erakundeak parte-hartzaile batzuk nekazaritza-ustiategi batera eraman zituen ekainaren 6an.
Azken egun honetan, Félix del Villar nekazari kontserbazionista eta birsortzaileak bere baserria erakutsi zuen Ruedan, Valladoliden, eta azaldu zuen nola ari den trantsizioan kontserbazio-nekazaritza konbentzionaletik nekazaritza birsortzailera.
Ondoren, ikasleek 'Oro de Castilla' upategia bisitatu zuten eta belarrez elikatutako behi-haragiaren eta Iberiar ardoaren lehengai birsortzaileekin egindako beste produktu batzuen dastatze-otordu batez gozatu zuten, guztia Ana Digónek , Nekazaritza Birsortzailearen Elkarteko presidenteak, gidatuta.
Ikastaroetan Ana Digón, Félix del Villar, Xavier Domene doktorea , CREAF-Universitat Autònoma de Barcelonako lur-zientzialari eta ikertzaile gisa parte hartu zuten; Javier García Lacal , PRV eta MHn espezializatutako aholkulari teknikoa, baita elikagaien nutrizio-edukiaren aditua ere; José Luis García de Castro , albaitaria, abeltzaina, aholkularia, prestatzailea eta Poultree-ko kudeatzailea; Nerea Mandalúñiz doktorea , albaitari eta Neikerreko ikertzailea; eta Roger Rabés , aholkulari teknikoa, entrenatzailea eta abeltzaina.
Nekazaritza birsortzailea etorkizuna da
«Nekazaritza birsortzaileak arbasoen ezagutzarik onena uztartzen du», adierazi zuen Ana Digónek PAC Network-ekin egindako elkarrizketa batean, «eta biologiaren ezagutza zientifiko aurreratuena uztartzen du».
Helburua, beraz, "nekazaritzako elikagaien ekoizpena baserriaren baliabideekin lotzea" da, elikagaiak ekoizteko eta baliabide naturalak birsortzeko. Beraz, errentagarritasuna ezinbestekoa da, sistema hauek ez baitira ingurumen-sistema babesten bakarrik, baizik eta epe luzera finkatzea ere helburu baitute naturari eta pertsonei laguntzen dien sistema oso bat sortzen duen abantaila ekonomiko eta interesgarria eskaintzeko.
PAC Sareak nekazaritza birsortzaileari buruzko prestakuntza programak planifikatzen ari da, etorkizunean izen-ematea irekita egongo delarik. Pilotu ikastaro honen programa hurrengo estekan dago eskuragarri .