
28 de setembre de 2023
El projecte consisteix en una visita a través de passarel·les que permeten veure el recorregut complet que fa l'oliva des que és a l'arbre fins que es genera l'oli d'oliva verge extra.
- Campos de Uleila, productora d'oli d'oliva verge extra, posseeix ara una sèrie de passarel·les perquè els visitants puguin conèixer el procés complet de l'oliva
- La visita acaba amb un tast d'olis i altres productes locals, visibilitzant i donant suport al desenvolupament local
Els projectes recolzats per l'enfocament LEADER al terreny agrari permeten la consecució d'una gran varietat d'objectius: diversificar cultius, ajudar a adquirir maquinària o implantar solucions innovadores, entre d'altres. Però, en algunes circumstàncies, pot obrir les mires d'un projecte cap a activitats que sobrepassen el que és purament agrari.
És el cas de Campos de Uleila , una finca d'oliveres a Uleila del Campo (Almeria), que ha ampliat la seva habitual activitat de producció d'oli a l'activitat turística en ple desert de Tavernes . Dirigida per Mariola Hidalgo, aquesta finca va néixer el 1998 de la mà del seu pare Rogelio, i avui dia es caracteritza pel seu caràcter modèlic quant a sostenibilitat per caràcter ecològic.
“Ha estat una evolució molt natural”, explica Hidalgo a la Xarxa PAC. "Ens agrada ensenyar com treballem, ens mou la passió per l´oli d´oliva verge extra de qualitat". Amb aquesta idea al cap, van rebre el suport del Grup de Desenvolupament Rural Filabres-Alhamilla , l'ajuda del qual “va ser clau” perquè era “l'empenta” que necessitaven per afrontar els costos que requeria el projecte de turisme que tenien al cap.
Turisme al desert
La zona d'Uleila del Campo es troba al nord-est de la zona principal del desert, i no es caracteritza per una gran activitat turística. Tot i això, Hidalgo i el seu equip consideraven que tant el privilegiat i desèrtic entorn de la finca com la seva forma de treballar i la qualitat del producte eren mereixedors de ser visitats pels turistes que, normalment, se solen acostar molt més a les zones costaneres de la província.
Així, el 2018 van començar un projecte basat en un sistema de passarel·les que es va finalitzar el 2019 i que planteja al visitant una experiència holística. En paraules d'Hidalgo, es tracta de “descobrir des del minut 0 el recorregut que fa l'oliva des que és a l' arbre : com és el creixement i la maduració a l'entorn natural amb els seus moments clau fins a obtenir finalment el suc, l'oli d'oliva verge extra”.
Així, el recorregut parteix de la finca, on a través de panells i en visites guiades s'explica la situació de l'entorn natural, la forma de treball de la finca i el projecte Olivares Vivos –un projecte del Programa LIFE per recuperar la biodiversitat de l'oliverar del qual forma part la finca–. Posteriorment, es passa pel laboratori i arriba a dos miradors elevats per observar la fàbrica i el celler.
Recolzant el comerç local
L'altra clau es troba al final del recorregut, i és que el visitant acaba la seva experiència amb un tast d'olis variats juntament amb una sèrie de productes locals quilòmetre 0. Això és perquè el projecte es va idear per col·laborar amb cellers de vins, formatgeries o fàbriques de melmelades artesanals de la zona, de manera que el projecte ajuda també al desenvolupament local .
Així, aquest tast-maridatge que dóna fi a la visita suposa un suport per als productors locals, i la nova opció turística és un recolzament per al sector hoteler de la zona.
Aquest caràcter localista, juntament amb el fet que Campos de Uleila sol obrir les portes a moltes empreses que decideixen fer les reunions de treball o trobades anuals amb ells, aporta “una altra visió de negoci que baixa a la realitat i mostra els oficis de tota la vida”, assegura Hidalgo.
El projecte LEADER, a més, ha permès crear un lloc de treball .
Finançament
El projecte amb el suport del GDR Filabres-Alhamilla té una inversió total de 379.925 euros, dels quals els van concedir 193.896 euros d'ajuda. Aquesta darrera suma està cofinançada en un 90% per la Unió Europea i en un 10% per la Junta d'Andalusia, a l'empara de la submesura 19.2 de LEADER del programa de Desenvolupament Rural d'Andalusia 2014-2022.