
28 de Setembro de 2023
O proxecto consiste nun percorrido a través de pasarelas que permiten ver todo o percorrido que fai a oliveira desde o momento en que se planta na árbore ata que se produce o aceite de oliva virxe extra.
- Campos de Uleila, produtora de aceite de oliva virxe extra, conta agora cunha serie de pasarelas para que os visitantes poidan coñecer o proceso completo da oliveira.
- A visita remata cunha degustación de aceites e outros produtos locais, destacando e apoiando o desenvolvemento local.
Os proxectos apoiados por LEADER no sector agrícola conseguen unha ampla variedade de obxectivos: diversificación de cultivos, axuda para a adquisición de maquinaria e a implementación de solucións innovadoras, entre outros. Pero, nalgúns casos, pode ampliar os horizontes dun proxecto cara a actividades que vaian máis alá do puramente agrícola.
É o caso de Campos de Uleila , unha oliveira en Uleila del Campo (Almería), que ampliou a súa actividade habitual de produción de aceite ao turismo no corazón do deserto de Tabernas . Dirixida por Mariola Hidalgo, esta granxa foi fundada en 1998 polo seu pai Rogelio e hoxe destaca pola súa exemplar sustentabilidade ecolóxica.
«Foi unha evolución moi natural», declarou Hidalgo á PAC Network. "Gústanos mostrar como traballamos; lévanos a paixón polo aceite de oliva virxe extra de calidade." Con iso en mente, recibiron o apoio do Grupo de Desenvolvemento Rural Filabres-Alhamilla , cuxa axuda "foi clave" porque foi "o empurrón" que necesitaban para afrontar os custos que requiría o proxecto turístico que tiñan en mente.
Turismo no deserto
A zona de Uleila del Campo está situada ao nordeste da principal zona desértica e non se caracteriza por unha gran actividade turística. Non obstante, Hidalgo e o seu equipo crían que o contorno privilexiado e desértico da granxa, os seus métodos de traballo e a calidade dos seus produtos eran dignos de ser visitados polos turistas que normalmente acoden ás zonas costeiras da provincia.
Así, en 2018, comezaron un proxecto baseado nun sistema de pasarelas que se completou en 2019 e que ofrece aos visitantes unha experiencia holística. Nas palabras de Hidalgo, trátase de "descubrir dende o principio a viaxe que fai a oliva desde o momento en que está na árbore : como medra e madura no seu entorno natural, cos seus momentos clave, ata obter finalmente o seu zume, o aceite de oliva virxe extra".
A visita comeza na propiedade, onde paneis e visitas guiadas explican o medio natural, os métodos de traballo da propiedade e o proxecto Olivares Vivos , un proxecto do programa LIFE para restaurar a biodiversidade dos oliveirais dos que forma parte a propiedade. Despois, pásase polo laboratorio e chégase a dúas plataformas de observación elevadas para observar a fábrica e a adega.
Apoiando o comercio local
A outra clave atópase ao final da visita, xa que os visitantes rematan a súa experiencia cunha degustación dunha variedade de aceites xunto cunha serie de produtos locais de quilómetro cero. Isto débese a que o proxecto foi deseñado para colaborar con adegas, queixerías e fábricas de marmeladas artesanais da zona, polo que o proxecto tamén contribúe ao desenvolvemento local .
Así, a cata e maridaxe de viños que conclúe a visita apoia aos produtores locais, e a innovadora opción turística supón un impulso para a industria hostaleira local.
Este carácter local, unido ao feito de que Campos de Uleila adoita abrir as súas portas a moitas empresas que deciden celebrar alí as súas reunións de traballo ou encontros anuais, achega "outra perspectiva empresarial que baixa á terra e pon en valor os oficios tradicionais", afirma Hidalgo.
O proxecto LEADER tamén permitiu a creación dun posto de traballo .
Financiamento
O proxecto, apoiado pola Xunta de Goberno Rexional de Filabres-Alhamilla (DRG), conta cun investimento total de 379.925 €, dos cales se adxudicaron 193.896 €. Esta última cantidade está cofinanciada nun 90 % pola Unión Europea e nun 10 % pola Xunta de Andalucía, no marco da submedida LEADER 19.2 do Programa de Desenvolvemento Rural de Andalucía 2014-2022.