
04 de juliol de 2025
El Grup Operatiu CHAMPLAST aposta per valoritzar els residus generats pel sector per crear productes sostenibles i millorar la rendibilitat agrícola
- El Grup Operatiu CHAMPLAST aposta per valoritzar els residus generats pel sector per crear productes sostenibles i millorar la rendibilitat agrícola
- La iniciativa ha aconseguit, a través de diferents processos, aconseguir carbons vegetals avançats, biofilms compostables i olis essencials amb propietats antifúngiques
La Rioja lidera la producció del xampinyó a Espanya amb gairebé la meitat del volum nacional i el 8% del total europeu. Tot i això, aquesta intensa producció comporta també una important generació de residus, com el substrat postcultiu -que ja no serveix per a noves produccions- i els plàstics agrícoles d'un sol ús.
Davant aquest repte, sorgeix el Grup Operatiu (GO) CHAMPLAST , una iniciativa que té com a objectiu transformar els residus del sector del xampinyó en recursos útils i sostenibles que contribueixin a una agricultura més eficient i circular.
Punts clau
El GO s'ha centrat en tres línies d'actuació principals:
- Obtenció d'“advanced char” -una forma avançada de “biochar” o carbó vegetal- a partir del “Substrat Postcultiu de Xampinyó” (SPCH) i restes de poda, mitjançant un procés hidrotermal més eficient que els mètodes tèrmics convencionals. descomposts- en el cultiu de xampinyons.
- Desenvolupament de biofilms compostables -pel·lícules fines fetes de materials biodegradables- específics per al cultiu de xampinyons i bolets ostra, capaços de suportar tot el cicle de producció i compostar-se juntament amb el substrat esgotat, eliminant la necessitat de separació i reciclatge posterior.
- Extracció d'olis essencials de plantes aromàtiques cultivades amb carbó vegetal avançat amb potencial d'ús com a agents de control biològic davant de malalties comunes del xampinyó, com el “pèl” -que causa podridura i mala olor- i el “mole” -que deforma el xampinyó-.
“El projecte encaixa completament dins de l'economia circular” explica l'Emilio Rascón, portaveu del Centre Tecnològic de Recerca del Xampinyó de La Rioja , coordinador del GO. “Hem obtingut resultats molt prometedors amb el carbó vegetal avançat i els “biofilms”. perdre productivitat, i que els films compostables resisteixen adequadament les condicions de cultiu, degradant-se al final del procés. Això suposa una millora ambiental i també una eficiència econòmica per al sector”.
Resultats i propers passos
Segons Rascón, malgrat que les pluges torrencials provocades per la DANA a la Comunitat Valenciana, on es realitzaven aquest tipus d'assajos, van impedir completar algunes validacions a escala de camp, els avenços obtinguts durant el projecte han estat significatius:
- Producció de carbó avançat (“advanced char”) a partir del substrat postcultiu i restes de poda, amb aplicacions agronòmiques en xampinyó i plantes aromàtiques.
- Substitució parcial de la torba utilitzada en el cultiu de xampinyons per carbó avançat, aconseguint un 20% de reemplaçament sense afectar la productivitat.
- Desenvolupament de 2 “biofilms” compostables que van resistir adequadament les condicions reals de cultiu tant de xampinyó com de bolet ostre.
- Validació inicial de la compostabilitat dels films, actualment en fase de descomposició en instal·lacions especialitzades.
- Comprovació al laboratori de l'efecte antifúngic d' olis essencials sobre malalties del xampinyó, amb resultats positius.
El projecte conclou amb importants avenços cap a un model de cultiu més respectuós amb el medi ambient, que aprofita els residus com a recurs i redueix la dependència de materials fòssils.
Finançament i participants
El GO CHAMPLAST ha estat finançat amb una quantia de 560.868 euros a través de l'Instrument de Recuperació Europeu (NextGenerationUE), en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022, amb el suport del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
Així mateix, ha estat coordinat pel Centre Tecnològic de Recerca del Xampinyó de la Rioja (CTICH) en col·laboració amb: