El projecte europeu “Sustain-a-bite” aposta per una alimentació vegetal més saludable, sostenible i accessible


proyecto europeo sustain-a-bite

05 de maig de 2025
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Calidad y cadena alimentaria

La iniciativa europea cerca crear aliments vegetals nutritius i mínimament processats, millorant la salut i reduint l'impacte ambiental


  • La iniciativa europea cerca crear aliments vegetals nutritius i mínimament processats, millorant la salut i reduint l'impacte ambiental
  • Es desenvoluparan nous productes basats en grans integrals i subproductes de la indústria alimentària
  • El projecte impulsa sistemes alimentaris locals, innovació tecnològica i oportunitats econòmiques a Europa

Amb el suport del programa Horizonte Europa finançat per la Unió Europea (UE) , el projecte Sustain-a-bite lidera el desenvolupament d'alternatives agroalimentàries basades en plantes saludables, accessibles i respectuoses amb el medi ambient. El projecte cerca aportar als models de dieta actuals una alimentació més equilibrades a través de fibres i macronutrients vegetals.

L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és, doncs, revolucionar l'oferta de productes vegetals a Europa, desenvolupant alternatives mínimament processades a partir d'ingredients com l'ordi, les faves, els cigrons i residus aprofitables del processament de fruites i hortalisses. Aquesta aposta cerca millorar el perfil nutricional dels aliments i fomentar un sistema alimentari més sostenible.

Nous enfocaments

Per construir sistemes alimentaris més resilients, Sustain-a-bite desenvolupa iniciatives i plans d'acció que combinen innovació, nutrició i sostenibilitat. Entre les principals accions previstes pel projecte es troben:

  1. Desenvolupament d'aliments rics en nutrients : es crearan productes vegetals amb alts nivells proteics, fibra dietètica, vitamines i antioxidants, reduint la presència de greixos saturats, sucres afegits i factors antinutricionals.
  2. Processos de fabricació innovadors : s'apostarà per tècniques de processament mínim que mantinguin les propietats naturals dels ingredients i permetin la seva adopció tant per petites empreses locals com per grans indústries alimentàries.
  3. Valorització de subproductes alimentaris : s'aprofitarà residus agrícoles com polpa de poma, pastanaga i tomàquet, contribuint a una economia circular ia una reducció significativa del malbaratament alimentari .
  4. Impuls a sistemes alimentaris locals : es fomentarà la producció d'aliments a partir de matèries primeres locals , enfortint les economies regionals i apropant els productes saludables als consumidors.
  5. Promoció d' hàbits alimentaris saludables : es recolzaran campanyes de sensibilització per augmentar l'acceptació social de les dietes basades en plantes, ressaltant els seus beneficis tant per a la salut com per al medi ambient.

Aquestes línies d‟actuació reforcen el compromís de la UE amb una transició alimentari més equilibrada, innovadora i respectuosa amb els recursos naturals.

Context

Actualment, les dietes europees poden presentar importants desequilibris nutricionals, caracteritzats per un consum excessiu de proteïnes animals i una baixa aportació de fibra. Alhora, molts productes vegetals disponibles al mercat estan altament processats, contenen nombrosos additius i manquen dels nutrients necessaris.

D'aquí sorgeix Sustain-a-bite, per respondre a aquest context que necessita solucions innovadores , proposant un canvi de paradigma que combini salut pública, sostenibilitat mediambiental i oportunitats econòmiques.

Participació d´Espanya

El projecte s'alinea amb l'estratègia De la granja a la taula del Pacte Verd Europeu , que persegueix la transició cap a sistemes alimentaris justos, saludables i que respectin l'entorn. A més, inclou la col·laboració de tots els agents de la cadena de valor alimentària, des de pagesos i fabricants fins a investigadors, detallistes i consumidors, que permeten que aquestes innovacions arribin al mercat ia la ciutadania.

La iniciativa es desenvoluparà durant els propers tres anys i mig coordinat pel Centre de Recerca Tècnica VTT a Finlàndia, en col·laboració amb 19 socis de 13 països dels quals Espanya coordina les accions de comunicació i disseminació del projecte.