
05 de Maiatza de 2025
Europako ekimenak landare-oinarritutako elikagai nutritiboak eta gutxien prozesatu direnak sortzea du helburu, osasuna hobetuz eta ingurumen-inpaktua murriztuz.
- Europako ekimenak landare-oinarritutako elikagai nutritiboak eta gutxien prozesatu direnak sortzea du helburu, osasuna hobetuz eta ingurumen-inpaktua murriztuz.
- Zereal integraletan eta elikagaien industriako azpiproduktuetan oinarritutako produktu berriak garatuko dira.
- Proiektuak tokiko elikagai-sistemak, berrikuntza teknologikoa eta aukera ekonomikoak sustatzen ditu Europan.
Horizon Europe programaren babespean Europar Batasunak (EB ) finantzatu du , Sustain-a-bite proiektua osasungarriak, eskuragarriak eta ingurumena errespetatzen duten landare-oinarritutako nekazaritza-elikagaien alternatiben garapena zuzentzen du. Proiektuak egungo dieta-ereduei ekarpena egin nahi die zuntz eta landare-oinarritutako makronutrienteen bidez dieta orekatuago batekin.
Horrela, ekimen honen helburu nagusia Europan landare-oinarritutako produktuen hornidura iraultzea da, garagarra, baba zabalak, txitxirioak eta fruta eta barazkien prozesamenduko hondakin birziklagarriak bezalako osagaietatik gutxien prozesatutako alternatibak garatuz. Ekimen honek elikagaien nutrizio-profila hobetzea eta elikadura-sistema jasangarriago bat sustatzea du helburu.
Ikuspegi berriak
Elikagai-sistema erresilienteagoak eraikitzeko, Sustain-a-bite-k berrikuntza, nutrizioa eta jasangarritasuna konbinatzen dituzten ekimenak eta ekintza-planak garatzen ditu. Proiektuak aurreikusitako ekintza nagusien artean hauek daude:
- Mantenugaietan aberatsak diren elikagaien garapena : Landare-oinarritutako produktuak proteina, zuntz dietetiko, bitamina eta antioxidatzaile maila altuekin sortuko dira, gantz saturatuen, azukre erantsien eta faktore antinutrizionalen presentzia murriztuz.
- Fabrikazio-prozesu berritzaileak : Osagaien propietate naturalak mantentzeko eta tokiko enpresa txikiek zein elikagai-industria handiek erabil ditzaten prozesatzeko teknika minimoak erabiliko dira.
- Elikagaien azpiproduktuen balorizazioa : nekazaritzako hondakinak, hala nola sagar, azenario eta tomate mamia, erabiliko dira, ekonomia zirkularrari eta elikagaien hondakinak nabarmen murrizteari lagunduz.
- Tokiko elikagai-sistemak bultzatzea : Tokiko lehengaietatik elikagaien ekoizpena sustatuko da, eskualdeko ekonomiak indartuz eta produktu osasungarriak kontsumitzaileengana hurbilduz.
- Elikadura ohitura osasungarriak sustatzea : Landareetan oinarritutako dieten onarpen soziala handitzeko sentsibilizazio kanpainak lagunduko dira, osasunerako eta ingurumenerako dituzten onurak azpimarratuz.
Ekintza-lerro hauek indartzen dute EBk elikadura-trantsizio orekatuago, berritzaileago eta baliabideak errespetatzen dituen baten alde duen konpromisoa.
Testuingurua
Gaur egun, Europako dietek nutrizio-desoreka nabarmenak izan ditzakete, animalia-proteinen gehiegizko kontsumoak eta zuntz-ingesta txikiak ezaugarritzat hartuta. Aldi berean, merkataritzan eskuragarri dauden landare-oinarritutako produktu asko oso prozesatuak dira, gehigarri ugari dituzte eta ezinbesteko mantenugairik ez dute.
Hemendik sortu zen Sustain-a-bite irtenbide berritzaileak behar dituen testuinguru honi erantzuteko, osasun publikoa, ingurumen-iraunkortasuna eta aukera ekonomikoak konbinatzen dituen paradigma-aldaketa bat proposatuz.
Espainiaren parte-hartzea
Proiektua Europako Itun Berdearen “ Baserritik Mahaira ” estrategiarekin bat dator , eta horrek elikadura-sistema justu, osasuntsu eta ingurumena errespetatzen dutenetarako trantsizioa bilatzen du. Elikagaien balio-kateko eragile guztien lankidetza ere eskatzen du, nekazari eta fabrikatzaileetatik hasi eta ikertzaile, txikizkako saltzaile eta kontsumitzaileetaraino, berrikuntza horiek merkatura eta publikora iristea ahalbidetuz.
Ekimen hau datozen hiru urte eta erdian garatuko da, Finlandiako VTT Ikerketa Tekniko Zentroak koordinatuta , 13 herrialdetako 19 bazkiderekin lankidetzan, eta Espainiak koordinatuko ditu proiektuaren komunikazio eta zabalkunde jarduerak.