Abejar Boilur Beltzaren nazioarteko hiriburu bihurtzen da Soriako Boilur Azokaren 22. edizioan.


trufa negra

04 de Apirila de 2025
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad

Ekitaldian hainbat jarduera egin ziren, hala nola tailerrak, dastaketak, boilur-erosketa eta salmenta, laboreen erakusketak eta ekoizle onenei sariak.


  • Ekitaldian hainbat jarduera egin ziren, hala nola tailerrak, dastaketak, boilur-erosketa eta salmenta, laboreen erakusketak eta ekoizle onenei sariak.
  • Boilur beltzaren laborantza praktika iraunkorra da, bertako biztanleentzat onura ekonomikoak eta diru-sarrerak sortzen dituena.

Boilur beltza, "Tuber melanosporu" izenez ere ezaguna, bere usain eta zapore biziagatik ezaguna da eta gourmet sukaldaritzan ezinbesteko osagai bihurtu da. Abejar udalerrian, Soriako probintzian, 22. Boilur Beltzaren Azoka ospatu zen 2025eko otsailaren 12tik 16ra, ekoizleak, banatzaileak, sukaldariak eta janari zaleak elkartuz, sukaldaritzako harribitxi preziatuenetako bat ospatzeko.

Boilur Beltzaren Azoka Espainiako gastronomia zaleentzat gehien espero diren ekitaldietako bat da. Urtero, ekitaldi honek milaka bisitari erakartzen ditu jaki esklusibo honi buruz gehiago jakiteko irrikaz. Azoka honek landareari omenaldia egiten dio, bere laborantza, sukaldaritza erabilera eta eskualderako ahalmen ekonomikoa nabarmenduz.

Jarduerak eta sariak

Boilur Beltzaren Azoka, zalantzarik gabe, oso ekitaldi esanguratsua da bai bertakoentzat bai mundu osoko bisitarientzat. Egunean zehar, hainbat jarduera egin ziren:

1. Boilur erakusketa eta salmenta: Azokaren erakargarritasun nagusietako bat eskualdean lantzen diren barietateetako boilur beltzaren erakusketa izan zen. Bertaratutakoek boilur freskoa, olioak, kremak eta kontserbak bezalako produktu eratorriak erosteko eta perretxiko honen laborantza eta bilketa prozesua ezagutzeko aukera izan zuten.

2. Janari dastaketak eta erakustaldiak: Sukaldari ospetsuek sukaldaritza erakustaldiak eta dastaketak eskaini zituzten, non boilur beltzak protagonista izan ziren hainbat plater berritzailetan.

3. Boilur-ehizaren erakusketak : beste jarduera ezagun bat txakur trebatuek landa-eremuan boilurra nola bilatzen duten erakustea izan zen. Prozesu hori funtsezkoa da boilur bilketarako, eta ekoizle askok euren ezagutzak eta esperientziak partekatu zituzten bertaratutakoekin.

4. Produktu eta ekoizle onenei sariak : Egunean zehar, boilur-produktuen laborantzaren eta kalitatearen bikaintasuna aitortzeko hainbat sari banatu ziren. Irabazleen artean tokiko ekoizleak izan ziren, zehazki Gaztela eta Leongo Basogintza eta Industria Zerbitzuen eta Sustapenerako Zentroa (Cesefor) , Abejarko Udalak 2025eko Urrezko Boilurra eman zion erakundea.

Ekonomia eta ingurumen-inpaktua

Perretxiko honen laborantza nabarmen hazi da azken urteotan, Soriako landa eremu askotan diru-sarrera nagusietako bat izanik. Sukaldaritza tradizio baten parte da, plater soiletatik hasi eta sorkuntza sofistikatuagoetaraino.

Hala ere, ez da produktu gastronomiko hutsa; ekonomian eta ingurumenean ere eragina du:

  • Bultzada ekonomikoa: Soriako probintziak boilur-lantzeko eremu handiak ditu, eta, besteak beste, Boilur Beltzaren Azoka bezalako hainbat ekimenen bidez, salmenta zuzena sustatzen dute eta ekoizleen, tokiko jatetxeen eta kontsumitzaileen arteko loturak errazten dituzte. Horrez gain, eskualdearen suspertze ekonomikoan laguntzen duten turistak erakartzea lortu du.
  • Iraunkortasuna: produktu hau lantzeak diru-sarrerak sortzeaz gain, praktika jasangarria ere bada, non boilur-nekazariek beraiek eskualdeko basoak babesten dituzten laborantza-metodo tradizionalak ezartzen dituzten. Era berean, laboreen kudeaketa jasangarria ikertzeko ekimenak eta apirile honetan ateak irekiko dituen Boilurgintza Eskolaren sorrera bultzatzen dituzte .