
28 de Iraila de 2023
Proiektuak pasabideen bidezko ibilbide bat dakar, eta horien bidez, olibak zuhaitzean landatzen denetik oliba olio birjina estra ekoizten den arte egiten duen bidaia osoa ikusteko aukera ematen du.
- Campos de Uleila oliba olio birjina estra ekoizten duen enpresak hainbat pasabide ditu orain, bisitariek oliba-prozesu osoa ezagutu dezaten.
- Bisita olioen eta beste tokiko produktuen dastaketa batekin amaitzen da, tokiko garapena nabarmenduz eta lagunduz.
Nekazaritza sektoreko LEADERek babestutako proiektuek helburu ugari lortzen dituzte: laboreen dibertsifikazioa, makineria erosteko laguntza eta irtenbide berritzaileen ezarpena, besteak beste. Baina, zenbait kasutan, proiektu baten ikuspegia zabaldu dezake nekazaritza-arlotik haratagoko jardueretarako.
Hori da Campos de Uleilaren kasua , Uleila del Campon (Almeria) dagoen olibondo-ustiategi bat, Tabernas basamortuaren bihotzean turismora zabaldu duena. Mariola Hidalgok zuzentzen duen baserri hau 1998an sortu zuen bere aita Rogeliok, eta gaur egun bere iraunkortasun ekologiko eredugarriagatik nabarmentzen da.
«Oso bilakaera naturala izan da», esan dio Hidalgok PAC Network-i. «Gure lan egiteko modua erakustea gustatzen zaigu; kalitatezko oliba olio birjina estrarekiko grina dugu bultzada». Hori kontuan hartuta, Filabres-Alhamilla Landa Garapen Taldearen laguntza jaso zuten , eta haien laguntza "funtsezkoa" izan zen, buruan zuten turismo proiekturako beharrezkoak ziren kostuei aurre egiteko behar zuten "bultzada" izan baitzen.
Turismoa basamortuan.
Uleila del Campo eremua basamortu-eremu nagusiaren ipar-ekialdean dago eta ez da turismo-jarduera handirik izaten. Hala ere, Hidalgok eta bere taldeak uste zuten baserriaren ingurune pribilegiatu eta basamortuarra, lan-metodoak eta produktuen kalitatea probintziako kostaldeko eremuetara joaten diren turistek bisitatzeko modukoak zirela.
Horrela, 2018an, pasabide -sistema batean oinarritutako proiektu bati ekin zioten, 2019an amaitu zena eta bisitariei esperientzia holistikoa eskaintzen diena. Hidalgoren hitzetan, "hasieratik bertatik olibak zuhaitzean dagoenetik egiten duen bidaia deskubritzea da kontua: nola hazten eta heltzen den bere ingurune naturalean, bere une garrantzitsuekin, azkenean bere zukua, oliba olio birjina estra, lortu arte".
Bisita finkan hasten da, non panelek eta bisita gidatuek ingurune naturala, finkaren lan-metodoak eta Olivares Vivos proiektua azaltzen duten —finkak parte hartzen duen olibondo-soroen biodibertsitatea berreskuratzeko LIFE Programaren proiektua—. Ondoren, laborategitik igaro eta bi ikuspegi-plataforma goratuetara iritsiko zara fabrika eta upategia ikusteko.
Tokiko merkataritza babestea
Beste gakoa bisitaren amaieran dago, bisitariek esperientzia hainbat olio dastatzearekin eta zero kilometroko tokiko produktu sorta batekin amaitzen baitute. Hau da, proiektua inguruko upategiekin, gaztandegiekin eta artisau-marmelada fabrikekin lankidetzan aritzeko diseinatu zelako, beraz, proiektuak tokiko garapenean ere laguntzen du.
Horrela, bisita amaitzen duen ardo dastaketak eta uztartzeak tokiko ekoizleak babesten ditu, eta turismo aukera berritzailea tokiko ostalaritza industriarentzat bultzada bat da.
Tokiko izaera honek, Campos de Uleilak askotan ateak irekitzen dizkielako bertan lan-bilerak edo urteko topaketak egitea erabakitzen duten enpresa askori, "lurretik hurbil dagoen eta ofizio tradizionalak erakusten dituen beste negozio-ikuspegi bat" eskaintzen du, dio Hidalgok.
LEADER proiektuak lanpostu bat sortzea ere ahalbidetu du.
Finantzaketa
Filabres-Alhamillako Eskualdeko Gobernuak (DRG) lagundutako proiektuak 379.925 euroko inbertsio osoa du, eta horietatik 193.896 euro eman dira. Azken zenbateko hori % 90ean Europar Batasunak eta % 10ean Andaluziako Eskualdeko Gobernuak finantzatzen dute, Andaluziako 2014-2022 Landa Garapen Programaren LEADER 19.2 azpineurriaren barruan.