28 de Urria de 2025
Innovación
Calidad y cadena alimentaria
Bileraren helburua nekazaritza-berrikuntza erabiltzea da uraren, lurzoruaren eta biodibertsitatearen erabilera jasangarriaren erronkei aurre egiteko.
Bileraren helburua nekazaritza-berrikuntza erabiltzea da uraren, lurzoruaren eta biodibertsitatearen erabilera jasangarriaren erronkei aurre egiteko.
Ekitaldiak bi egun izan zituen, aurkezpenekin, mahai-inguruekin, lan-saioekin Kordoban eta ikasketa-bisitekin Jaénen.
2025eko urriaren 21ean eta 22an, EBko Sareak aurrez aurreko tailer sorta bat egin zuen Andaluzian , nekazaritza-praktiketan baliabide naturalen kudeaketa jasangarrian oinarrituta. Tailer hauek Talde Eragileen ( OT ) eta Proiektu Berritzaileen arteko truke-ziklo nazionalaren parte izan ziren. Ekitaldiak 67 parte-hartzaile bildu zituen Kordobako Unibertsitateko Errektoretzan , eta Jaéngo probintziara ikasketa-bisitak barne hartu zituen. Tailerrak ceiA3 Nazioarteko Nekazaritza-Elikagaien Bikaintasun Campusarekin lankidetzan antolatu ziren. Andaluziatik, CITOLIVAko "Oliba eta Olioaren Zentro Teknologiko"tik eta Kordobako Unibertsitatetik.
Helburua zen berrikuntzaren bidez antzeko erronkei aurre egiten dieten nekazaritza-eragileak konektatzea, Talde Operatiboen emaitzen transferentzia erraztea eta beste lurralde batzuetan errepika daitezkeen irtenbideak identifikatzea, baita Europako Berrikuntza Lankidetza ( EIP-AGRI ) programen esparruan garatutako proiektuen arteko elkarrizketa sustatzea ere .
Programa
Lehenengo egunean aurkezpen instituzionalak, olibondo-soroen kudeaketa jasangarriari, nekazaritza birsortzaileari, digitalizazioari eta klima-aholkularitzari buruzko mahai-inguru tematikoak eta lan-dinamika kolaboratibo bat izan ziren.
Olibondo eta pistatxo laborantzan ur-estres egoerei aurre egiteko bioteknologia-tresna berrien inguruan egindako berrikuntzek paper garrantzitsua izan zuten, ureztatzearen eta uraren erabileraren optimizazioarekin lotutako esperientzia guztiekin batera.
Era berean, beste GO batzuek ekoerregimenei, ongarri organikoak erabiltzeagatik karbono kredituen ziurtagiriari eta lurzoru osasuntsurako tekniken erabilerari buruzko esperientziak partekatu zituzten.
Ikasketa bisitak Jaénen
Bigarren eguna Jaéngo probintzian bisitak egiteko eskaini zen, eta bertan honako ekimen hauen berri izan zen:
LIFE Olivares Vivos eta GO COOPERALIVE , olibondo-soroen biodibertsitatean eta errentagarritasunean zentratuta.
GO SUBALMA , lurpeko tantaka ureztatze probak eta oliba-errota hondakinak erabiliz. GO honek "Klima-aldaketaren arintzea eta egokitzapena" kategorian saria irabazi zuen 2024ko "Europako Berrikuntza Sarietan" .
Nuestra Señora de Guadalupeko baserri ekologikoa eta Cortijo de la Virgen erabiltzen ari dira erakustaldi-espazio gisa, eta bertan ezartzen ari dira, hurrenez hurren, LIFE Olivares Vivos eta GO SUBALMA esperimentuak.
San Isidro Labrador de Canena Andaluziako Kooperatiba Elkartea , AOVE ekoizpenera dedikatua.
Bisita hauek eskualdean irtenbide berritzaileak nola ezartzen ari diren zuzenean ezagutzeko aukera eman zuten, batez ere ureztatze eraginkorrari lotutakoak, nekazaritza erresilienteago, bidezkoago eta jasangarriago baterako trantsizioan berrikuntzaren eginkizuna indartuz.
Zikloa
Bilera hau 2025eko maiatzetik urrira bitartean CAP Sareak antolatutako Talde Operatiboen arteko Trukeen Ziklo Nazionalaren parte da , berrikuntzan parte hartzen duten landa-eragileen arteko elkarrekiko ikaskuntza, emaitzen transferentzia eta sareak sortzea sustatzeko helburuarekin. Saio bakoitzak gai espezifiko bat jorratzen du, hala nola, abeltzaintza zehatza, landareen osasuna, azpiproduktuen balorizazioa, mahastizaintza, nekazaritza zehatza edo nekazaritzako elikagaien negozio ereduak.
Orain arte, Espainiako hainbat tokitan egin dira konferentziak, bakoitza gai zehatz bati buruzkoa:
Doitasuneko abeltzaintza – La Vega Innova , San Fernando de Henares (Madril).
Negozio ereduak eta balio handiko produktuak elikagai katean - Arkauteko Neiker Zentroa , Araba.
Baliabide naturalen kudeaketa jasangarria nekazaritza-praktiketan – Kordobako Unibertsitatea eta Jaengo probintzia.
Egun bakoitzak aurkezpenak, mahai-inguru tematikoak, lan-dinamikak eta bisita gurutzatuak izan zituen, lurrean ezagutza trukatzeko, proiektuen eta nekazaritza-ekosistema berritzailearen eragileen arteko lotura erraztuz.





