
07 de octubre de 2025
Innovación
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad
Àlaba acull una nova trobada de la Xarxa PAC entre Grups Operatius centrada en models de negoci i productes d'alt valor a la cadena alimentària
Àlaba acull una nova trobada de la Xarxa PAC entre Grups Operatius centrada en models de negoci i productes d'alt valor a la cadena alimentària
L'intercanvi d'experiències entre Grups Operatius va reunir representants de Grups Operatius, projectes innovadors i altres actors del medi rural i agroalimentari, com ara centres de recerca, cooperatives i empreses interessades a aplicar solucions innovadores als seus territoris
La Xarxa PAC va celebrar els dies 23 i 24 de setembre al Centre Neiker d'Arkaute (Àlaba) una jornada d'intercanvi entre Grups Operatius (GGOO), amb el focus posat a la innovació aplicada a la cadena agroalimentària. L'esdeveniment va reunir agents vinculats a la innovació aplicada al sector agroalimentari del medi rural per compartir experiències, resultats i solucions replicables que impulsen el valor afegit al sector agrari.
Aquesta trobada forma part del cicle de jornades impulsat per la Xarxa PAC i que preveu allargar-se fins al 2026, amb l'objectiu de fomentar la transferència de coneixement, la visibilitat de resultats i la generació de noves idees al medi rural a través de la innovació.
Un espai per compartir solucions replicables
La jornada va reunir GGOO de tot Espanya, actors vinculats a projectes innovadors i altres agents del medi rural —com a centres de recerca, empreses i cooperatives— interessats a implementar resultats, reproduir projectes o formar part de noves iniciatives.
Durant l'esdeveniment es van abordar temàtiques clau com:
Millora de la productivitat i qualitat diferenciada
Increment del valor afegit
Canals curts de comercialització
Generació de nous productes
A més, es va facilitar el contacte entre participants que enfronten problemàtiques similars, promovent l'aprenentatge mutu i l'avaluació de la replicabilitat de solucions a diferents territoris.
Connexió amb l´ecosistema europeu d´innovació
La jornada també va servir per visibilitzar els resultats de la Mesura de Cooperació dels PDR i del PNDR 2013-2022, així com de la intervenció del PEPAC 2023-2027 sobre ajuts a projectes dinnovació dinterès general per GGOO supraautonòmics.
Es va destacar la importància de connectar els GGOO amb altres programes europeus de recerca i innovació, enfortint l'ecosistema de coneixement al voltant de la cadena alimentària.
Entre els GGOO participants:
GO FIGOS : aplicació d'estratègies innovadores al sector de la figa seca espanyola per a una màxima qualitat higienicosanitària. Supraautonòmic (Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura).
GO E-LOCALHUB : digitalització del procés comercial de la ramaderia extensiva i petits productors vinculats amb el logotip 100% Raça Autòctona del MAPA. Supraautonòmic (Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya).
GO TRACQUEN : aportació de valor afegit al producte agroalimentari local cultivat a les Illes Canàries (pinya) per augmentar la seva competitivitat al mercat. Autonòmic (Canàries).
TUBER LABEL : enfortiment de la cadena de valor del sector tofoner espanyol homologant estàndards de qualitat i el desenvolupament de mercats pilot que en potenciïn la comercialització. Supraautonòmic (Castella i Lleó, Catalunya i Comunitat de Madrid).
AOVE-TRADICIONAL : creació d'una eina blockchain que ofereixi al consumidor confiança i un producte de qualitat. Supraautonòmic (Andalusia, Castella - la Manxa, Extremadura).
RES-MAB (Fundació PRIMA): impuls de la transformació de les reserves de la biosfera mediterrànies cap a paisatges més resilients i adaptables al canvi climàtic. Una de les parts més importants del projecte és el desenvolupament de models innovadors de negoci. Transnacional.
Logística i participació
L´esdeveniment va ser presencial i gratuït, amb inscripció prèvia. La Xarxa PAC va organitzar un servei d'autobús des de Vitòria al centre Neiker i per als desplaçaments interns del programa, que van incloure visites presencials a explotacions agroramaderes de la zona, així com una visita turística a Vitòria i sopar de networking.