
07 de Outubro de 2025
Innovación
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad
Áraba acolle unha nova reunión da Rede da PAC entre Grupos Operativos centrados en modelos de negocio e produtos de alto valor na cadea alimentaria.
Áraba acolle unha nova reunión da Rede da PAC entre Grupos Operativos centrados en modelos de negocio e produtos de alto valor na cadea alimentaria.
O intercambio de experiencias entre Grupos Operativos reuniu a representantes de Grupos Operativos, proxectos innovadores e outras partes interesadas do sector rural e agroalimentario, como centros de investigación, cooperativas e empresas interesadas en implementar solucións innovadoras nos seus territorios.
A Rede PAC celebrou unha xornada de intercambio entre Grupos Operativos os días 23 e 24 de setembro no Centro Neiker de Arkaute (Álava). (GGOO), centrado na innovación aplicada na cadea agroalimentaria. O evento reuniu a partes interesadas implicadas na innovación aplicada no sector agroalimentario rural para compartir experiencias, resultados e solucións replicables que impulsen o valor engadido no sector agrícola.
Esta reunión forma parte do ciclo de conferencias promovido pola Rede PAC e que se prevé que dure ata 2026, co obxectivo de promover a transferencia de coñecementos, a visibilidade dos resultados e a xeración de novas ideas nas zonas rurais a través da innovación.
Un espazo para compartir solucións replicables
O evento reuniu a persoas de toda España implicadas en proxectos innovadores e outras partes interesadas do rural (como centros de investigación, empresas e cooperativas) interesadas en implementar resultados, replicar proxectos ou participar en novas iniciativas.
Entre os temas principais que se abordaron durante o evento estaban:
Mellora da produtividade e calidade diferenciada
Aumento do valor engadido
Canles de comercialización curtas
Xeración de novos produtos
Ademais, facilitouse o contacto entre os participantes que afrontaban problemas semellantes, promovendo a aprendizaxe mutua e avaliando a replicabilidade das solucións en diferentes territorios.
Conexión co ecosistema de innovación europeo
O evento tamén serviu para destacar os resultados da Medida de Cooperación do PDR e do PNDR 2013-2022 , así como a intervención do PEPAC 2023-2027 sobre axudas a proxectos de innovación de interese xeral por parte de organismos de goberno suprarrexionais.
Destacouse a importancia de conectar o GGOO con outros programas europeos de investigación e innovación, fortalecendo o ecosistema de coñecemento en torno á cadea alimentaria.
Entre os GGOO participantes:
GO HIGOS : Implementación de estratexias innovadoras no sector español do figo seco para unha máxima calidade hixiénica e sanitaria. Suprarrexional (Castela e León, Cataluña, Estremadura).
GO E-LOCALHUB : Dixitalización do proceso comercial para a gandería extensiva e os pequenos produtores vinculados ao logotipo MAPA 100% Raza Autóctona. Suprarrexional (Comunidades de Madrid, Castela e León, Estremadura, Andalucía, Castela-A Mancha, Aragón e Cataluña).
GO TRAZCAN : engadindo valor aos produtos agrícolas locais cultivados nas Illas Canarias (ananás) para aumentar a súa competitividade no mercado rexional. Rexional (Illas Canarias).
ETIQUETA DE TUBÉRCULO : Fortalecemento da cadea de valor do sector español da trufa mediante a certificación de estándares de calidade e o desenvolvemento de mercados piloto para impulsar as vendas. Suprarrexional (Castela e León, Cataluña e Comunidade de Madrid).
AOVE TRADICIONAL : Creando unha ferramenta blockchain que ofreza aos consumidores confianza e un produto de calidade. Suprarrexional (Andalucía, Castela-A Mancha, Estremadura).
RES-MAB (Fundación PRIMA): Promover a transformación das reservas da biosfera mediterráneas cara a paisaxes máis resilientes e adaptables ao cambio climático. Un dos aspectos máis importantes do proxecto é o desenvolvemento de modelos de negocio innovadores. Transnacional.
Loxística e participación
O evento foi gratuíto e presencial, con inscrición previa. A Rede PAC organizou un servizo de autobús desde Vitoria ata o Centro Neiker e para as viaxes internas do programa, que incluíron visitas presenciais a granxas locais, así como unha visita turística por Vitoria e un xantar de networking.