El futur de l'alimentació i l'agricultura: tendències i reptes


El futuro de la alimentación y la agricultura: tendencias y desafíos

15 de juny de 2017
Dinamización rural

L'informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) fa una aproximació als desafiaments a què s'enfronten l'agricultura i els sistemes alimentaris en el present i en el futur.


15.06.2017

La pregunta clau que planteja aquest informe és si, en un futur, els sistemes agrícoles i alimentaris mundials seran capaços de satisfer de manera sostenible les necessitats d'una població mundial creixent.

Es calcula que per al 2050, la humanitat podria assolir la xifra dels 10.000 milions de persones (actualment som més de 7.500 milions). Si ens situem en un escenari de creixement econòmic moderat, aquest augment de població impulsarà la demanda mundial de productes agrícoles en un 50% més sobre els nivells actuals. Amb el creixement econòmic es preveu que hi hagi més persones consumint menys cereals i quantitats més grans de carn, fruites, hortalisses i aliments processats, resultat d'una transició en curs dels hàbits alimentaris a nivell global que seguirà afegint més pressió als recursos naturals ja escassos.

El document identifica les tendències i els desafiaments que afecten els sistemes alimentaris mundials i planteja un repte principal, a què ens deurem enfrontar en el futur: produir més amb menys .

Segons l'informe, el món haurà de canviar sistemes alimentaris més sostenibles que facin un ús més eficient de la terra, l'aigua i altres insums. També caldrà reduir l'ús de combustibles fòssils i aconseguir disminuir el nivell dels residus . Això exigirà més inversions en sistemes agrícoles i agroalimentaris, així com una despesa més gran en recerca i desenvolupament per promoure la innovació , donar suport a l'augment sostenible de la producció i trobar formes millors d'abordar qüestions com l'escassetat d' aigua i el canvi climàtic .

Els autors urgeixen a pensar a llarg termini tenint en compte totes les variants: canvi climàtic, augment de població, recursos naturals amb què comptem... Animen una profunda transformació en els sistemes agrícoles, les economies rurals i la gestió dels recursos naturals, per poder fer front als múltiples desafiaments del futur i aprofitar tot el potencial de l'alimentació i l'agricultura garantint un futur sostenible.