
19 de febrer de 2025
El Grup Operatiu SEBASTIANA sorgeix de la baixa rendibilitat de la llana i de la complexitat de la producció
- El Grup Operatiu SEBASTIANA sorgeix de la baixa rendibilitat de la llana i de la complexitat de la producció
- La selecció genètica dels exemplars ovins de millor qualitat afavorirà levolució de la raça castellana que preval a Espanya
- El Centre de transformació OVINTEGRAL sorgeix com un dels resultats del treball del Grup Operatiu
La llana és un producte històricament important i que ha jugat un paper clau en l'economia d'Espanya, i l' ovella merina és el pilar central d'aquest sector. Aquest material ha estat exportat a nombrosos països i s'ha comercialitzat amb molts centres productors, entre els quals hi ha l'àmbit dels draps de luxe venecians.
Segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació , la producció de llana es concentra a les comunitats d'Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia i Castella-la Manxa. Tot i això, s'ha registrat una recessió constant en l'última dècada a causa de circumstàncies com ara el descens de l'activitat ramadera, la paralització de la indústria tèxtil a la Xina -principal receptor de llana espanyola- o l'auge de les fibres sintètiques que han convertit la llana en un subproducte de valor residual.
Davant d'aquesta situació, neix el Grup Operatiu (GO) SEBASTIANA , que va sorgir per enfrontar els reptes següents:
- La baixa rendibilitat de la llana i la necessitat de revalorar-la.
- La complexitat de les cadenes de producció.
- La manca de sostenibilitat a les explotacions ramaderes.
Resultats i conclusions fins ara
El GO SEBASTIANA és a prop de la seva etapa final i, tot i que encara segueixen recollint conclusions, els principals resultats fins ara són:
- Creació del Centre de transformació OVINTEGRAL (Rierol de Cuéllar, Segòvia) que posseeix tecnologies avançades que permeten el processament integral de la llana des del rentat fins al fil final, reduint la dependència de processos externs.
- Obtenció d'un producte més homogeni i de més qualitat gràcies a l'ús d'eines d'anàlisi com ara FibreLux i OFDA.
- Elaboració d'una Guia de Bones Pràctiques per a l'Esquila amb protocols clau d'eficiència, optimització i respecte amb els animals.
- Construcció duna plataforma digital per a ramaders i teixidors, facilitant lintercanvi dinformació i formacions.
- Avaluació de l'impacte econòmic, social i ambiental, amb el suport de la Universitat de Salamanca, a través de l'anàlisi de la rendibilitat, la petjada de carboni i l'impacte del nou sistema a la sostenibilitat rural.
- Integració completa de la cadena de producció i comercialització provocant l'augment del marge de benefici dels ramaders, l'impuls de l'economia rural i la reducció de la petjada ecològica del sector.
A més, es va celebrar una jornada online en què s'aporta més informació i que es pot consultar a través d'aquest link .
Línies de treball
Aquest projecte innovador cerca convertir la llana en un producte valoritzable mitjançant la millora i homogeneïtzació de la llana i la transformació de les cadenes de producció i venda local. Per assolir aquestes premisses, es van plantejar diversos objectius:
- Desenvolupament d'un pla de millora de la qualitat de la llana mitjançant procediments d'anàlisi i selecció fenotípica altament heretable com el diàmetre de fibra de la llana.
- Verificació de factors nutricionals i control de la descendència.
- Creació d´una petita indústria de la llana que estableixi un procés de rentat i classificació, així com d´un catàleg de qualitat orientat a ramaders.
- Venda directa de llana preclassificada i implantació d'una plataforma digital ramader-client que potenciï la comercialització i augmenti la rendibilitat de les explotacions ovines de raça castellana.
Participants i finançament
El GO SEBASTIANA està liderat pel Centre de Selecció i Millora Genètica d'oví i cabrum de Castella i Lleó (OVIGEN) associat a:
- GENOVIS, Soc. Coop.
- Associació Espanyola De Criadors De Bestiar Oví Selecto De Raça Castellana (ANCA).
- El Navazo SC
- Ovintegral Iberia SL
- Projecte dLana SL
- IMASDE Agroalimentaria, SL
A més, el projecte d'innovació està finançat amb un ajut de 558.912,76 € procedent de l'Instrument de Recuperació de la Unió Europea (Fons Next Generation) ; articulat a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022 (PNDR) .