O Grupo Operativo SEBASTIANA busca revalorizar a la como produto de calidade en España.


GO SEBASTIANA

19 de Febreiro de 2025
Innovación

O Grupo Operativo SEBASTIANA xorde da baixa rendibilidade da la e da complexidade da súa produción.


  • O Grupo Operativo SEBASTIANA xorde da baixa rendibilidade da la e da complexidade da súa produción.
  • A selección xenética dos exemplares de ovella de mellor calidade favorecerá a evolución da raza castelá que impera en España.
  • O Centro de Transformación OVINTEGRAL xorde como un dos resultados do traballo do Grupo Operativo

A la é un produto de importancia histórica que tivo un papel fundamental na economía española, sendo a ovella merina o piar central deste sector. Este material foi exportado a numerosos países e comercializado con moitos centros de produción, incluídos os do sector do tecido de luxo veneciano.

Segundo o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación , a produción de la concéntrase nas rexións de Estremadura, Castela e León, Andalucía e Castela-A Mancha. Non obstante, durante a última década produciuse un descenso constante debido a circunstancias como o descenso da gandería, a paralización da industria téxtil en China —principal receptora da la española— e o auxe das fibras sintéticas, que converteron a la nun subproduto con valor residual.

Ante esta situación nace o Grupo Operativo (GO) SEBASTIANA , que xurdiu para afrontar os seguintes retos:

  • A baixa rendibilidade da la e a necesidade de revalorizala.
  • A complexidade das cadeas de produción.
  • A falta de sustentabilidade nas explotacións gandeiras.

Resultados e conclusións ata o momento

O proxecto GO SEBASTIANA achégase á súa fase final, e aínda que aínda está a recoller conclusións, os principais resultados ata o momento son:

  • Creación do centro de transformación OVINTEGRAL (Arroyo de Cuéllar, Segovia), que utiliza tecnoloxías avanzadas para procesar a la de forma integral, desde o lavado ata a fiación final, reducindo a dependencia de procesos externos.
  • Obtención dun produto máis homoxéneo e de maior calidade grazas ao uso de ferramentas analíticas como FibreLux e OFDA.
  • Elaboración dunha Guía de Boas Prácticas para a Esquila , con protocolos clave para a eficiencia, optimización e respecto polos animais.
  • Construción dunha plataforma dixital para gandeiros e tecedoras, facilitando o intercambio de información e formación.
  • Avaliación do impacto económico, social e ambiental, co apoio da Universidade de Salamanca, mediante a análise da rendibilidade, a pegada de carbono e o impacto do novo sistema na sustentabilidade rural.
  • Integración total da cadea de produción e comercialización , que se traduce nun aumento das marxes de beneficio dos gandeiros, un impulso á economía rural e unha redución da pegada ecolóxica do sector.

Ademais, realizouse un obradoiro en liña para achegar máis información, ao que se pode acceder a través desta ligazón .

Liñas de traballo

Este innovador proxecto busca transformar a la nun produto valioso mellorándoa e normalizándoa e transformando as cadeas de produción e venda locais. Para acadar estas premisas fixéronse varios obxectivos:

  • Desenvolvemento dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise e selección de fenotípicos altamente herdables, como o diámetro da fibra da la.
  • Verificación de factores nutricionais e seguimento da descendencia.
  • Creación dunha pequena industria da la que estableza un proceso de lavado e clasificación, así como un catálogo de calidade dirixido aos gandeiros.
  • Venda directa de la preclasificada e implantación dunha plataforma dixital para gandeiros e clientes para potenciar a comercialización e aumentar a rendibilidade das explotacións ovinas castelás.

Participantes e financiamento

O SEBASTIANA GO está liderado polo Centro de Selección e Mellora Xenética de Ovino e Caprino de Castela e León (OVIGEN), asociado con:

Ademais, o proxecto de innovación está financiado con 558.912,76 € do Instrumento de Recuperación da Unión Europea. (Fondos de Próxima Xeración) ; articulado a través do Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader) no marco do Programa Nacional de Desenvolvemento Rural 2014-2022 (PNDR) .