
31 de maig de 2024
L'objectiu és aplicar indicadors de qualitat i salut del terra i desenvolupar una guia pràctica per a la sostenibilitat del cultiu.
- El Grup Operatiu Salut Girasol “Aplicació d'Indicadors de Salut i Qualitat de Sòls per a un Maneig Sostenible i Eficient de Girasol” treballa per crear uns cultius més resistents i preparats davant de possibles crisis
- Dos recursos permetran assolir els seus objectius: indicadors clau sobre el terra i una guia de sostenibilitat del cultiu de girasol
- El projecte se centra a Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia
En un context global de creixent escassetat de cultius oleaginosos i proteics , la innovació en eines agrícoles esdevé crucial per millorar la qualitat, eficiència i sostenibilitat de les produccions. El cultiu del gira-sol és essencial a regions com Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia, on seria desitjable comptar amb un sistema d'indicadors de salut i qualitat de sòls.
Gràcies al naixement del Grup Operatiu (GO) Salut Girasol a principis del 2023, s'ha creat un projecte innovador centrat en aquestes comunitats autònomes que té la intenció que els agricultors puguin prendre decisions informades sobre fertilització i maneig sostenible, optimitzant recursos i promovent pràctiques agrícoles responsables que assegurin la modernització i sostenibilitat del cultiu a Espanya.
Objectius
Amb l'experiència i els coneixements dels seus integrants, el Grup ha diagnosticat 3 necessitats des de les quals partir a les seves activitats:
- Necessitat 1: millorar la rendibilitat dels cultius. Això neix dels problemes de disponibilitat a partir de l'estil del conflicte bèl·lic a Ucraïna, que abans era un subministrador important de gira-sol.
- Necessitat 2: augmentar la resiliència del sector agroalimentari i agrícola dEspanya. L'aparició de crisis econòmiques, climàtiques i de subministrament cada certs anys han despertat la necessitat de crear models que dissenyin estratègies d'actuació i formes més resistents de cultiu. Així, el projecte pretén aportar eines que millorin la rendibilitat, productivitat i sostenibilitat del cultiu del gira-sol.
- Necessitat 3: millorar la sostenibilitat del gira-sol i tenir cura de la qualitat i salut dels sòls . A més, es vol proporcionar altres serveis ecosistèmics que afavoreixin el cultiu.
A partir del diagnòstic d'aquestes necessitats, el GO pretén aportar dos resultats innovadors al subsector del gira-sol:
- Aplicació indicadors de qualitat i salut del sòl : això permetrà el maneig sostenible i eficient del gira-sol. Es tracta de trobar una manera de saber l'edat del sòl de manera fiable, senzilla i econòmica per a qualsevol agricultor.
Això suposa tenir més eines per prendre decisions de fertilització
- Desenvolupament d'una guia pràctica per a la sostenibilitat del cultiu .
Resultats previstos i actuacions
Els resultats del projecte es concentraran en les llavors , llavors i fruits oleaginosos , incrementant de manera potencial 700.000 tones de gira-sol. Així mateix, l'increment de valor de producció calculat superaria el 25% i suposaria més de 25.000 beneficiaris directes que rebrien més de 140 milions d'euros anuals.
A més, les innovacions també contribueixen a mitigar els efectes negatius ia adaptar-se al canvi climàtic . Això es deu, tal com resa el GO a la seva web, per “la millora en la qualitat i salut del sòl a partir del mesurament i interpretació de paràmetres indicadors”, la qual cosa “incideix positivament en la protecció del medi ambiental [i] millora en la capacitat de captura de carboni als sòls”.
Avui dia, el GO ha seleccionat 23 parcel·les on s'han recollit mostres del sòl per a la seva anàlisi fisicoquímica i biològica, cosa que permet estudiar la seva activitat. A més, ja ha començat un seguiment via satèl·lit dels cultius per analitzar la verdor, la salut i la densitat de la vegetació de les parcel·les.
L'anàlisi futura es completarà amb les mostres foliars de les flors obertes i la recollida de llavors, ja efectuades pels professionals.
Socis i finançament
El Grup Operatiu Salut Girasol està conformat per l'Associació Agrària Joves Agricultors ( Asaja ), Fertinagro Biotech i el Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura ( CEBAS-CSIC ). A més, compta amb el grup “Contaminació d'agroecosistemes per les pràctiques agrícoles” ( COAPA ) de la Universitat Politècnica de Madrid ( UPM ) com a membre subcontractat.
El projecte compta amb una inversió de 461.227,84 euros, finançats al 100% per la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ).