
04 de Novembro de 2021
Hai rexións forestais que non ofrecen unha gran produción de madeira. Pero o bosque ofrece infinitas posibilidades para extraer recursos de forma sostible, xa sexan madeireiros (uso directo da madeira das árbores e tamén produtos derivados) ou non madeireiros (cogomelos, froitas, extractos de plantas medicinais, alimentos, téxtiles, etc.).
- A Rede Rural Nacional (RRN) organizou un obradoiro sobre emprendemento xuvenil en zonas rurais relacionado co sector forestal.
- A xestión forestal, o mercado do CO2 e as axudas ao emprendemento son algúns dos temas tratados polos participantes.
Por este motivo, a RRN organizou a xornada "Emprendemento xuvenil no rural no sector forestal", que contou con experiencias das comunidades autónomas de Cataluña, Castela e León, Castela-A Mancha, Galicia e a Comunidade de Madrid , reunindo a 120 participantes.
Os obxectivos do evento foron coñecer proxectos empresariais e boas prácticas promovidas por mozos do sector forestal no rural, para que estas experiencias servisen de inspiración e conectasen con outros mozos emprendedores de diferentes comunidades autónomas.
Expertos e novos emprendedores
"En España, hai menos necesidade dun mercado de CO2 dedicado ás plantacións que noutros países con deforestación, e máis necesidade dunha boa xestión da cuberta forestal densa." Estas son algunhas das opinións expresadas durante as dúas mesas redondas que estruturaron o evento, que contaron cun experto convidado de cada panel, xunto cos mozos emprendedores.
Carmen Avilés, da Universidade Politécnica de Madrid e representante de Urban Forest Innovation Lab (ERDF Urban Innovation Actions ), participou na mesa redonda sobre produtos de madeira . Avilés estivo acompañado polos seguintes mozos emprendedores:
- Rodrigo Mosquera, propietario de “ Tresoficios. Madeira, cestaría, ebanistería, mobles e decoración ”. Traballa baixo o amparo da marca Artesanía de Galicia da Grela, (A Coruña, Galicia).
- José Carlos Santana de Sorbus , para o aproveitamento dos recursos forestais en montes multifuncionais de Ibeas de Juarros (Burgos, Castela e León).
- Antoni Vilanova, consultor agroforestal en Cultivos Forestais e Micolóxicos (Tortosa, Tarragona, Cataluña)
Roberto Rubio, do Centro de Servizos e Promoción Forestal (CESEFOR) de Castela e León, participou como experto convidado na mesa redonda sobre produtos non madeireiros. Ao seu carón:
- Alejandro Jiménez, fundador de Bellota y raíz , traballa na transformación de landras para consumo humano da Adrada (Ávila, Castela e León).
- Juan Pérez, CEO de Byota Solution SL , dedicada a plantacións de micorrizas e venda de trufa en Iniesta, (Cuenca, Castela A Mancha).
- Jesús Fernández, de Aromas del encinar , céntrase na recollida de plantas silvestres en aciñeiras da Serra Oeste de Madrid.
O evento emitirase en breve na canle de YouTube da RRN. Ademais, todo o material do evento publicarase na páxina web do evento.
Mocidade rural
A NRN está a centrar o seu Plan de Acción destes meses no tema da xuventude , a través dunha serie de actividades deseñadas para responder ás necesidades identificadas mediante unha enquisa e unha reunión do grupo temático de expertos establecido especificamente para este fin.
A principal necesidade identificada é garantir a empregabilidade da mocidade nas zonas rurais.
Neste contexto, este foi o segundo dunha serie de cinco días de obradoiros de emprendemento rural organizados pola RRN, dirixidos especificamente á xente nova. Esta serie ten un enfoque territorial e revisará diferentes sectores económicos, cada un con especial importancia en determinadas rexións pero de interese para as zonas rurais de todo o país.
Así, as vindeiras sesións programadas centraranse nos seguintes temas: empresas locais (10 de novembro), pequenas industrias (17 de novembro) e produción ecolóxica (24 de novembro).