O Grupo Operativo de Saúde do Xirasol mellora a eficiencia do cultivo de xirasol



31 de Maio de 2024
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales

O obxectivo é implementar indicadores de calidade e saúde do solo e desenvolver unha guía práctica para o cultivo sostible.


  • O Grupo Operativo de Saúde do Xirasol "Aplicación de Indicadores de Saúde e Calidade do Solo para unha Xestión Sostible e Eficiente do Xirasol" traballa para crear cultivos máis resistentes e preparados para posibles crises.
  • Dous recursos axudarante a acadar os teus obxectivos: indicadores clave do solo e unha guía de sustentabilidade do cultivo de xirasol.
  • O proxecto céntrase en Aragón, Castela e León, Castela-A Mancha e Andalucía

Nun contexto global de crecente escaseza de cultivos oleaxinosos e proteicos , a innovación nas ferramentas agrícolas tórnase crucial para mellorar a calidade, a eficiencia e a sustentabilidade da produción. O cultivo de xirasol é esencial en rexións como Aragón, Castela e León, Castela-A Mancha e Andalucía, onde sería desexable un sistema de indicadores de saúde e calidade do solo.

Grazas á creación do Grupo Operativo de Saúde do Xirasol (GO) a principios de 2023, creouse un proxecto innovador centrado nestas comunidades autónomas. O proxecto ten como obxectivo que os agricultores poidan tomar decisións informadas sobre a fertilización e a xestión sostible, optimizando os recursos e promovendo prácticas agrícolas responsables que garantan a modernización e a sostibilidade do cultivo en España.

Obxectivos

Coa experiencia e o coñecemento dos seus membros, o Grupo identificou tres necesidades nas que basear as súas actividades:

  1. Necesidade 1: Mellorar a rendibilidade dos cultivos. Isto débese a problemas de dispoñibilidade derivados do conflito en curso en Ucraína, que anteriormente era un importante provedor de xirasoles.
  2. Necesidade 2: Aumentar a resiliencia do sector agroalimentario e agrícola de España. A aparición de crises económicas, climáticas e de subministración cada poucos anos suscitou a necesidade de crear modelos que deseñen estratexias de acción e formas de agricultura máis resilientes. Así, o proxecto ten como obxectivo proporcionar ferramentas que melloren a rendibilidade, a produtividade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol.
  3. Necesidade 3: Mellorar a sustentabilidade dos xirasoles e coidar a calidade e a saúde do solo . Ademais, deséxase proporcionar outros servizos ecosistémicos que favorezan o cultivo.

Baseándose no diagnóstico destas necesidades, o GO pretende proporcionar dous resultados innovadores no subsector do xirasol:

  1. Aplicación de indicadores de calidade e saúde do solo : isto permitirá unha xestión sostible e eficiente dos xirasoles. O obxectivo é atopar un xeito de determinar a idade do solo dun xeito fiable, sinxelo e económico para calquera agricultor.

Isto significa ter máis ferramentas para tomar decisións sobre a fertilización.

  1. Desenvolvemento dunha guía práctica para a sustentabilidade dos cultivos .

Resultados e accións esperadas

Os resultados do proxecto centraranse nas sementes , sementes e oleaxinosas , o que podería aumentar a produción de xirasoles en 700.000 toneladas . Ademais, o aumento estimado no valor da produción superaría o 25 %, o que representaría máis de 25 000 beneficiarios directos que recibirían máis de 140 millóns de euros anuais.

Ademais, as innovacións tamén contribúen a mitigar os efectos negativos do cambio climático e a adaptarse a el . Isto débese, como afirma o GO no seu sitio web, á "mellora da calidade e saúde do solo mediante a medición e interpretación de parámetros indicadores", o que "repercute positivamente na protección ambiental [e] mellora a capacidade de captura de carbono do solo".

Ata a data, o GO seleccionou 23 parcelas onde se recolleron mostras de solo para análises físicas, químicas e biolóxicas, o que permite o estudo da actividade do solo. Ademais, xa comezou a monitorización por satélite dos cultivos para analizar o verdor, a saúde e a densidade da vexetación nas parcelas.

As análises futuras completaranse con mostras de follas de flores abertas e recollida de sementes, xa realizadas por profesionais.

Socios e financiamento

O Grupo Operativo de Saúde do Xirasol está formado pola Asociación Agraria de Xóvenes Agricultores ( Asaja ), Fertinagro Biotech e o Centro de Edafoloxía e Bioloxía Aplicada do Segura ( CEBAS-CSIC ). Ademais, conta como membro subcontratado co grupo “Contaminación de agroecosistemas por prácticas agrícolas” ( COAPA ) da Universidade Politécnica de Madrid ( UPM ).

O proxecto conta cun investimento de 461.227,84 euros, financiado ao 100 % pola Unión Europea a través do Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural ( Feader ).