
26 de febrer de 2024
A cadascun dels cursos hi han participat unes 45 persones, de les quals finalment han obtingut la qualificació d'aptes 18 persones, per a la vuitena edició, i 14 participants a la novena.
- Sis projectes obtenen “l'excel·lència” a les 8è i 9è edicions del “Curs d'emprenedoria al medi rural”
Els “Cursos d'emprenedoria al medi rural” de la Xarxa PAC acaben de concloure la seva vuitena i novena edició, i van camí de convertir-se en un clàssic per a totes aquelles persones que volen implantar un projecte al medi rural. Aquestes dues convocatòries s'han celebrat, per primer cop, de manera simultània, entre novembre i desembre de 2023.
A cadascun dels cursos hi han participat unes 45 persones , de les quals finalment han obtingut la qualificació d'aptes 18 persones, per a la vuitena edició, i 14 participants a la novena. I, entre tots els aptes, han destacat i sobresortit 3 projectes en cadascun dels cursos, que han estat reconeguts com a “excel·lents” pel professorat.
Els docents dels cursos han considerat com a millor qualificades aquelles iniciatives que treballen en una marca personal i han projectat un pla de negoci estructurat i de caràcter sostingut i sostenible al medi rural.
En qualsevol dels casos, aquesta formació ha tingut com a objectiu enfortir les capacitats de qualsevol persona interessada a emprendre un negoci o activitat al medi rural.
Mencions especials
En els darrers dies del VIII i IX “Curs d'Emprenedoria al Medi Rural” es va realitzar una presentació i debat dels projectes de tots els alumnes. Després d'una avaluació realitzada pels docents responsables del curs, es van escollir com a projectes d'excel·lència els següents:
1. Horta ecològica – Gabriel Cuallado (La Torre d'Esteban, Toledo)
Horta ecològica especialitzada en el cultiu de fulla (enciam, ruca, mizunas, mostassa... etc.), així com plantes aromàtiques i cultius d'arrel (ceba tendra, remolatxes, ravenet... etc.). Els cultius seran envasats en bosses 100% compostables de plàstics d'origen vegetal per consumir i amanir directament a casa. L´horta està dissenyada amb eines de permacultura i agricultura regenerativa, tècniques per a la regeneració del sòl i un millor aprofitament de l´aigua.
2. Buenosquesos.com – Macarena López (Sales, Astúries)
L'activitat del negoci consistirà en el comerç i distribució de formatges i productes lactis, elaborats per productores de petita capacitat. Els productes seran proveïts directament per la productora en la mesura que sigui possible, lligats a la temporalitat. Els clients podran trobar els productes a fires i mercats del Principat d'Astúries, a punts de distribució del Principat d'Astúries, així com a través de l'e-commerce a nivell nacional.
3. Brava rural - Maria José Fernández Rodríguez (Sòria)
És una comunitat creada per afavorir les productores agroalimentàries rurals per arribar al públic més urbà. Per això, facilita emplaçaments a congressos de dones que se celebren a les grans ciutats perquè les assistents puguin tastar i adquirir productes locals fets per dones: formatge, vi, dolços, cervesa, embotits... El projecte és d'àmbit nacional i busca aliances.
4. Petera Ceràmica artesanal - Marta Marcos (Liébana, Cantàbria)
Projecte que neix amb un doble propòsit; d'una banda, l'elaboració artesanal de peces de ceràmica i, de l'altra, l'organització d'experiències creatives on la natura i la ceràmica es donin la mà. Així, Jatera ofereix al visitant l'oportunitat de realitzar una activitat guiada a l'entorn natural per després posar-se el davantal i modelar la seva peça de ceràmica, convertint així en art el seu pas per Liébana.
5. Cultiva Solucions – Mercedes Álvarez (Sevilla)
CULTIVA Solucions S. Coop. And. Es postula com a consultora agrícola especialitzada amb enfocament innovador i tecnològic en l'àmbit de l'agricultura actual, per facilitar als agricultors i agricultores la gestió eficient de la seva explotació. La seva tasca pretén optimitzar les operacions de cada explotació per assolir la màxima rendibilitat, amb les mires posades en la digitalització del sector agrícola.
6. Formatgeria Artesana de Camp Briman – Rebeca Grimaldos (Albares, Guadalajara)
Formatgeria de vocació familiar on s'elaboraran formatges de llet crua i pasteuritzada de la cabana ramadera familiar. El procés de producció serà de forma artesana i natural, elaborant a mà les peces una a una, oferint uns formatges únics i irrepetibles i de qualitat, la traçabilitat dels quals està controlada tot el procés, des de l'aliment del bestiar fins a portar el formatge a la teva taula.
Properament la Xarxa PAC anunciarà les dates de les noves edicions del “Curs d'emprenedoria al medi rural”.