
26 de Otsaila de 2024
Ikastaro bakoitzean 45 lagun inguruk hartu zuten parte, eta horietatik 18 sailkatu ziren azkenean zortzigarren ediziorako, eta 14 parte-hartzailek bederatzigarrenerako.
- Sei proiektuk "bikaintasuna" jasotzen dute "Landa eremuko Ekintzailetza Ikastaroaren" 8. eta 9. edizioetan.
PAC Sareko “Landa Ekintzailetza Ikastaroak” zortzigarren eta bederatzigarren edizioak amaitu berri dituzte , eta landa eremuan proiektu bat gauzatu nahi duenarentzat klasiko bihurtzeko bidean dira. Bi deialdi hauek, lehen aldiz, aldi berean, 2023ko azaroa eta abendua bitartean egin ziren.
Ikastaro bakoitzean 45 lagun inguruk hartu zuten parte, eta horietatik 18 sailkatu ziren azkenean zortzigarren ediziorako, eta 14 parte-hartzailek bederatzigarrenerako. Eta, gainditu zuten guztien artean, hiru proiektu nabarmendu ziren kurtso bakoitzean, eta «bikain» tzat jo zuten fakultateak.
Ikastaroko irakasleek marka pertsonalean lan egiten duten eta landa-eremuetan negozio-plan egituratu, iraunkor eta iraunkorra garatu duten ekimenak izan dira kualifikatuenak.
Nolanahi ere, prestakuntza honek landa eremuan enpresa edo jarduera bat sortzeko interesa duen edonoren gaitasunak indartzea zuen helburu.
Aipamen bereziak
"Landa Inguruneetako Ekintzailetza Ikastaroaren" 8. eta 9.aren azken egunetan, ikasleen proiektu guztien aurkezpena eta eztabaida egin zen. Ikastaroko irakasleek ebaluatu ondoren, honako proiektu hauek hautatu ziren bikaintasun proiektu gisa:
1. Baratza ekologikoa – Gabriel Cuallado (La Torre de Esteban, Toledo)
Barazki hostotsuak (letxugak, arugula, mizunak, ziapea...), baita landare aromatikoak eta sustrai-laboreak (udaberriko tipula, erremolatxa, errefautxoak...) lantzen espezializatutako lorategi ekologikoa. Laboreak %100ean landare-oinarritutako plastikoz egindako poltsa konpostagarrietan ontziratuko dira, etxean zuzenean kontsumitzeko eta janzteko. Lorategia permakultura eta birsorkuntzarako nekazaritza tresnekin, lurzorua birsortzeko teknikekin eta uraren kudeaketa hobetuarekin diseinatu da.
2. Buenosquesos.com – Macarena López (Salas, Asturias)
Negozioa eskala txikiko ekoizleek ekoitzitako gazta eta esnekien merkataritza eta banaketara bideratuko dute. Produktuak zuzenean hornituko ditu ekoizleak ahal den neurrian, urtaroaren arabera. Bezeroek produktuak aurkitu ahal izango dituzte Asturiasko Printzerriko azoka eta merkatuetan, Asturiasko Printzerriko banaketa-puntuetan, baita nazio mailako merkataritza elektronikoaren bidez ere.
3. Rural Brava - María José Fernández Rodríguez (Soria)
Landa nekazaritzako elikagaien ekoizleei laguntzeko eta hiri publiko gehiagorengana iristeko sortutako komunitatea da. Horretarako, hiri nagusietan egiten diren emakumeen kongresuetan lekuak eskaintzen ditu bertaratzen direnek emakumeek egindako tokiko produktuak dastatu eta erosteko: gazta, ardoa, gozokiak, garagardoa, hestebeteak, etab. Proiektua nazionala da eta lankidetzak bilatzen ditu.
4. Jatera Eskuz egindako Zeramika - Marta Marcos (Liébana, Kantabria)
Helburu bikoitz batekin jaiotako proiektua; Batetik, zeramikazko piezen artisau-ekoizpena eta, bestetik, natura eta zeramika elkarrekin doazen sormen-esperientzien antolaketa. Horrela, Jaterak bisitariei natur inguruneko jarduera gidatu batean parte hartzeko aukera eskaintzen die eta, ondoren, amantala jantzi eta zeramikazko pieza propioa moldatu, horrela Liébanako denbora arte bihurtuz.
5. Landu Soluzioak – Mercedes Álvarez (Sevilla)
CULTIVA Soluciones S. Koop. Eta. Nekazaritza-aholkularitzako enpresa espezializatu gisa kokatzen da, nekazaritza modernoan ikuspegi berritzaile eta teknologiko batekin, nekazariei beren ustiategiak modu eraginkorrean kudeatzen laguntzen diena. Bere lanak ustiategi bakoitzaren eragiketak optimizatzea du helburu, errentagarritasun handiena lortzeko, nekazaritza sektorearen digitalizazioan arreta jarriz.
6. Campo Briman Artisau Gaztandegia – Rebeca Grimaldos (Albares, Guadalajara)
Familiako gaztandegia, non familiako abereen esne gordina eta pasteurizatuarekin egiten diren gaztak. Ekoizpen-prozesua artisaua eta naturala da, pieza bakoitza banan-banan landuz, kalitate handiko gazta bereziak, errepikaezinak eta prozesu osoan kontrolatutako trazabilitatea eskainiz, abereak elikatzen hasi eta gazta mahaira eraman arte.
PAC Sareak laster jakinaraziko ditu "Landa Ekintzailetza Ikastaroaren" edizio berrien datak.