
23 de gener de 2018
L'OCDE i la FAO llancen un nou estudi sobre les perspectives agrícoles i pesqueres per als propers deu anys.
23.01.18
En aquest nou informe desenvolupat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics ( OCDE) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura ( FAO ) apareix una descripció exhaustiva de les perspectives agrícoles per a aquest decenni, contemplant l'escenari mundial, regional i nacional de produccions, comerç, riscos i incerteses i preus de productes . Valora a més les condicions macroeconòmiques i de les polítiques existents.
Segons aquest estudi les condicions als mercats agrícoles estan fortament influenciades per variables macroeconòmiques com el creixement del producte intern brut (PIB) mundial (que recolza la demanda de productes bàsics agrícoles) i el preu del petroli cru (que determina el preu de diversos insums per al sector agrícola i influeix en la demanda de cereals, cultius de sucre i bioolius).
L'avaluació realitzada de la situació dels productes bàsics: cereals, llavors oleaginoses i els seus productes, sucre, carn, lactis i els seus derivats, peix i marisc, biocombustibles i cotó indica que els preus reals de gairebé tots romandran plans o baixaran.
El creixement futur de la producció de cultius, segons aquest estudi de l'OCDE-FAO, s'aconseguirà sobretot amb l'increment dels rendiments i de la producció de carns i lactis, degut tant a les reserves d'animals més grans com a la millora en rendiments. S'espera que el comerç agrícola augmentés amb més lentitud, però es mantindrà menys sensible a les condicions econòmiques fràgils que el comerç en altres sectors.
Finalment, es dedica un apartat a les perspectives i els reptes del sud-est asiàtic observant l'evolució en aquesta regió de l'agricultura i la pesca, detectant que hi ha marge per millorar la productivitat agrícola de manera sostenible.