
04 de Abril de 2025
A Rede Nacional da PAC de Rumanía, xunto con outras unidades do seu Ministerio de Agricultura e Desenvolvemento Rural, visitaron o noso país para intercambiar coñecementos e experiencias sobre as actividades da súa rede e da Rede da PAC e coñecer máis sobre como se implantou o Plan Estratéxico da PAC en España.
- A Rede Nacional da PAC romanesa xunto con outras unidades do seu Ministerio de Agricultura e Desenvolvemento Rural Visitaron o noso país para intercambiar coñecementos e experiencias sobre as actividades da súa rede e da Rede PAC e coñecer con maior profundidade como se implantou o plan estratéxico da PAC en España.
- Durante a súa estancia tiveron a oportunidade de visitar diversas boas prácticas relacionadas coa sustentabilidade agraria e o desenvolvemento rural en Castela A Mancha e Andalucía.
Romanía ten case a cuarta parte das terras agrícolas dos países de Europa Central e Oriental, e o 10,65% das terras agrícolas da Unión Europea (UE). Así, segundo os datos do Ministerio de Asuntos Exteriores romanés, a agricultura contribúe ao 4,5% do PIB romanés e emprega ao 23% da poboación activa, unha cifra significativamente superior á media da UE do 4-5%.
O Plan Estratéxico de Política Agrícola Común (CASP) 2023-2027 de Romanía está aliñado cos obxectivos xerais da PAC reformada , que busca unha agricultura máis xusta, máis ecolóxica e orientada a resultados. Non obstante, si presenta algúns datos específicos, como que o PEPAC de Romanía destina uns 1.100 millóns de euros a investimentos en explotacións e unidades de transformación, co obxectivo de mellorar a competitividade agraria. Ademais, espérase que 611.000 hectáreas de terra en Romanía adopten prácticas verdes en áreas de alto valor natural para protexer a biodiversidade, segundo o Plan Estratéxico da PAC de Romanía 2023-2027 (datos proporcionados por elrumano.com ).
Con estes obxectivos, a Rede Nacional da PAC romanesa visitou España do 10 ao 14 de marzo para explorar boas prácticas de sustentabilidade agrícola e rural que poidan servir de referencia para a PAC romanesa. Para iso, reuníronse primeiro con técnicos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación ( MAPA ) para coñecer de primeira man os aspectos técnicos do PEPAC español (a súa avaliación, os ecoréximes, LEADER, a organización e o traballo da Rede PAC). Durante o resto da semana, a Rede PAC actuou como anfitrioa, guiándoos por diversas explotacións agrarias e proxectos LEADER da comarca, xunto aos Grupos de Acción Local e autoridades de xestión de cada un dos territorios visitados.
Visitas guiadas e boas prácticas
Osterritorios visitados pola expedición romanesa, apoiada pola Rede Española PAC, foron Toledo e Sevilla, en visitas realizadas en diferentes días. Así, a xornada comezou o martes 11 de marzo cunha visita á Dehesa El Milagro. (Toledo), unha explotación agrícola e gandeira de case 300 hectáreas certificada ecolóxica, situada na comarca de Oropesa. A sección gandeira dedícase ás vacas de raza avilanesa cruzadas con limousins e bois puros avilanes, ovellas de raza Talavera, polos de engorde e capóns sen pelo de crecemento lento e galiñas poñedoras. En canto á agricultura, contan con 80 hectáreas de cultivo, dedicadas a hortas e invernadoiros, froiteiras de pedra, prados, e repoboacións de árbores autóctonas.
Ao día seguinte comezaron as visitas en Andalucía, concretamente na PÂTISSERIE TOKYO (Gerena, Sevilla), unha micropanadería con repostería e xeados de autor, elaborada con técnicas innovadoras: utilizando ingredientes puros, de alta calidade, naturais e ecolóxicos de provedores locais seguindo criterios de comercio xusto. O proxecto púxose en marcha grazas ao enfoque LEADER. Ese mesmo día continuaron as visitas no Museo do Viño de Bodegas Salado (Umbrete, Sevilla), un proxecto enoturístico con máis de dous séculos de historia e infinidade de premios e recoñecementos e que é o proxecto insignia do Grupo de Acción Local Aljarafe-Doñana .
O xoves día 13 continuaron as visitas ao MUSEO DA CAL MORÓN (Morón de la Frontera, Sevilla), dedicado á recuperación e mantemento do mundo da cal, declarado símbolo inmaterial da humanidade pola UNESCO en 2011. Entre as súas instalacións, fornos, diversas infraestruturas, e edificios rehabilitados tradicionalmente con actividades de cal, leváronse a cabo tradicionalmente. Despois diso, os compañeiros romaneses puideron coñecer o Grupo Operativo H2Olivetree (La Puebla de Cazalla, Sevilla), creado para reutilizar as augas residuais para regar oliveiras mediante a xestión dos efluentes do oliveiral, é dicir, augas procedentes da industria do aderezo. unha visita na que coñeceron de primeira man un proxecto innovador.