O Grupo Operativo Leñoso está a investigar o uso da cuberta vexetal para protexer os solos degradados dos cultivos leñosos.


Grupo operativo Leñosost

24 de Febreiro de 2022
Innovación


  • A adaptación ao cambio climático e a nova PAC converten a cuberta vexetal nunha alternativa sostible para a conservación deste tipo de solo.
  • O grupo creou unha guía para avaliar a calidade dos tipos de solo na Comunidade de Madrid.

A conservación dos solos de cultivos leñosos está en risco en moitas rexións de España. Estas plantacións son, segundo a definición da Xunta de Andalucía, "cultivos que ocupan o terreo durante longos períodos ou que non precisan ser replantados despois de cada colleita", como árbores froiteiras, árbores de froitos secos, oliveiras, etc., pero non as que se utilizan para leña ou madeira.

O Grupo Operativo (GO) de Leñosost leva traballando desde 2018 na rexión de Las Vegas (Madrid) para analizar como protexelos, xa que os problemas de degradación alí son particularmente agresivos.

Un dos obxectivos máis importantes do GO foi a "selección de parcelas nas que probar a cuberta vexetal ", un sistema de cobertura mediante a plantación de diferentes especies que poden manter e mellorar a calidade do solo.

Menor rendibilidade, maior sustentabilidade

Leñosost —grazas a unha calculadora de custos de colleita de olivas creada para o proxecto— concluíu que os cultivos de cobertura supoñen custos máis elevados para os agricultores debido ao menor tamaño da parcela produtiva, o que reduce a rendibilidade en comparación coa labranza convencional.

Non obstante, os ecoesquemas incluídos na nova PAC 2023-2027 (Prácticas 6 e 7) Poden ser a garantía que permite que a rendibilidade supere a labranza convencional, xa que diferenciarán a xestión da parcela, o que pode levar a que as zonas cubertas reciban axudas que o resto non recibirá para "evitar a erosión e a degradación do solo".

Unha vez superado ese problema, Blanca Esther Sastre , coordinadora do proxecto, asegura que as cubertas verdes ofrecen grandes vantaxes ambientais:

  • Maior secuestro de carbono en comparación coa labranza.
  • Tamén son inimigos naturais das pragas .
  • Teñen unha mellor infiltración , o que mellora a cantidade de auga no solo.

Perigo a curto prazo

Outro obxectivo do GO foi concienciar aos agricultores con cultivos leñosos sobre o perigo ao que se enfrontan as súas terras. Nestes cultivos, a taxa de degradación do solo é superior á taxa recomendada para a súa renovación, o que significa que se perde máis solo fértil do que se crea. Isto significa que en «10, 20 ou 40 anos ese solo non estará alí», di Sastre.

Moitos agricultores cos que falou o GO estaban interesados en usar cubertas, pero a miúdo non as implementaron debido á falta de información e referencias externas.

Guía para valorar o terreo

O GO elaborou unha guía chamada "Como avaliar a calidade do teu solo?" , baseado na “Guía de campo de avaliación visual do solo (VSA)” da Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación (FAO) .

O equipo que participa en Leñosost está formado por Gloria Bermejo López , Consolida Bionatura, SL . (Carlos Díaz Brea), Adega Qubél, SL (Carlos Gosálvez), Universidade Autónoma de Madrid (José Manuel González Sancho), UTW (Julio Díaz Hernández), UPA Madrid (Jesús Anchuelo) e IMIDRA (Sergio López Vaquero).

O proxecto forma parte do Programa de Desenvolvemento Rural da Comunidade de Madrid e está cofinanciado polo fondo FEADER da Unión Europea (80 %), a Comunidade de Madrid (14 %) e a Administración Xeral do Estado (6 %).