
26 de Febreiro de 2024
En cada un dos cursos participaron aproximadamente 45 persoas, das que 18 se clasificaron finalmente para a oitava edición, e 14 para a novena.
- Seis proxectos reciben "excelencia" nas 8a e 9a edicións do "Curso de emprendemento no rural"
Os “Cursos de Emprendemento Rural” da Rede PAC veñen de rematar a súa oitava e novena edición, e van camiño de converterse nun clásico para quen queira implantar un proxecto no rural. Estas dúas convocatorias celebráronse, por primeira vez, simultaneamente, entre novembro e decembro de 2023.
En cada un dos cursos participaron aproximadamente 45 persoas , das que 18 se clasificaron finalmente para a oitava edición, e 14 para a novena. E, entre todos os que aprobaron, en cada un dos cursos destacaron tres proxectos, que foron recoñecidos como “excelentes” polo claustro.
Os profesores do curso consideraron como as máis cualificadas aquelas iniciativas que traballan nunha marca persoal e desenvolveron un plan de negocio estruturado, sostido e sostible no rural.
En todo caso, esta formación tivo como obxectivo reforzar as capacidades de calquera persoa interesada en iniciar un negocio ou actividade no rural.
Mencións especiais
Durante os últimos días do 8o e 9o “Curso de Emprendemento en Medios Rurais” tivo lugar a presentación e debate de todos os proxectos do alumnado. Tras unha avaliación por parte dos profesores do curso, seleccionáronse os seguintes proxectos como proxectos de excelencia:
1. Horta ecolóxica – Gabriel Cuallado (La Torre de Esteban, Toledo)
Horta ecolóxica especializada no cultivo de hortalizas de folla (leitugas, rúcula, mizunas, mostaza, etc.), así como de plantas aromáticas e raíces (cebola de primavera, remolacha, rabanete, etc.). Os cultivos envasaranse en bolsas 100% compostables feitas con plásticos de orixe vexetal para o seu consumo e aderezo directamente na casa. O xardín está deseñado con ferramentas de permacultura e agricultura rexenerativa, técnicas de rexeneración do solo e mellora da xestión da auga.
2. Buenosquesos.com – Macarena López (Salas, Asturias)
O negocio centrarase no comercio e distribución de queixos e produtos lácteos elaborados por pequenos produtores. Os produtos serán subministrados directamente polo produtor na medida do posible, suxeito á estacionalidade. Os clientes poderán atopar os produtos en feiras e mercados do Principado de Asturias, nos puntos de distribución do Principado de Asturias, así como a través do comercio electrónico a nivel nacional.
3. Rural Brava - María José Fernández Rodríguez (Soria)
É unha comunidade creada para apoiar aos produtores agroalimentarios rurais e chegar a un público máis urbano. Para iso, facilita lugares nos congresos de mulleres que se celebran nas principais cidades para que os asistentes poidan degustar e adquirir produtos locais elaborados por mulleres: queixos, viños, doces, cervexas, embutidos, etc. O proxecto é de ámbito nacional e busca colaboracións.
4. Jatera Cerámica Artesanal - Marta Marcos (Liébana, Cantabria)
Proxecto que nace cunha dobre finalidade; Por unha banda, a produción artesanal de pezas cerámicas e, por outra, a organización de experiencias creativas onde natureza e cerámica van da man. Así, Jatera ofrece aos visitantes a posibilidade de participar nunha actividade guiada no medio natural para logo poñerse un mandil e moldear a súa propia peza de cerámica, transformando así o seu paso por Liébana en arte.
5. Cultivate Solutions – Mercedes Álvarez (Sevilla)
CULTIVA Soluciones S. Coop. E. Posiciona-se como unha empresa de consultoría agrícola especializada cun enfoque innovador e tecnolóxico na agricultura moderna, axudando aos agricultores a xestionar as súas explotacións de forma eficiente. O seu traballo pretende optimizar as operacións de cada explotación para acadar a máxima rendibilidade, con foco na dixitalización do sector agrario.
6. Queixería Artesá Campo Briman – Rebeca Grimaldos (Albares, Guadalaxara)
Queixería familiar onde se elaboran queixos con leite cru e pasteurizado do gando familiar. O proceso de elaboración é artesanal e natural, elaborando a man cada peza individualmente, ofrecendo queixos únicos, irrepetibles, de gran calidade e cunha trazabilidade controlada durante todo o proceso, desde a alimentación do gando ata levar o queixo á túa mesa.
A Rede PAC dará a coñecer en breve as datas das novas edicións do “Curso de Emprendemento Rural”.