A Rede PAC organiza unha xornada de boas prácticas en sustentabilidade agrícola e gandeira



18 de Decembro de 2023
Cambio climático y gestión de recursos naturales

Ao acto asistiron agricultores e gandeiros de diferentes puntos de España e detallaron as prácticas respectuosas co medio que aplican nas súas explotacións.


  • A Rede PAC, xunto coa Editorial Agrícola, coorganizaron unha xornada do café titulada "Si, producimos alimentos de forma sostible. Boas prácticas dentro do modelo produtivo europeo".
  • Ao acto asistiron agricultores e gandeiros de diferentes puntos de España e detallaron as prácticas respectuosas co medio que aplican nas súas explotacións.

“Cando falamos de sustentabilidade na agricultura, cometemos o erro de centrarnos no aspecto ambiental e ignorar outros piares que a sustentan”. Así se expresou Francisco García Verde de Syngenta na xornada do café agrícola celebrada o pasado 14 de decembro baixo o título "Si, producimos alimentos de forma sostible. Boas prácticas dentro do modelo produtivo europeo". Unha xornada na que participan destacados agricultores e gandeiros que practican nas súas explotacións diversas técnicas de produción respectuosas co solo e co medio ambiente, todo iso no marco da nova PAC .

A xornada contou con dúas mesas redondas, unha sobre o coidado do solo e outra sobre a optimización dos recursos produtivos. Ambos foron facilitados por expertos do sector, e o acto foi inaugurado e clausurado a nivel institucional polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA), xunto con outras entidades que colaboraron na organización do evento.

Como coidamos os nosos solos?

A primeira mesa redonda -¿Como coidamos os nosos solos?, moderada por Laura Cristóbal, directora de Efeagro- contou coas intervencións de Antonio Conde (labrego especialista en conservación do solo), Alejandro García Gaseo (viñedo, améndoa e pistacho), Marta Llorente (cameleiro, viñedo e porcino), Felipe Molina (agricultor extensivo de vacún e ovella Francisco Verde). Syngenta España). Tal e como afirmou Antonio Conde, "as políticas de sustentabilidade son todos beneficios para nós", de aí o seu esforzo por facer un alegato: "Hai que transmitir aos mozos a importancia e necesidade da nosa profesión. "Para traballar no campo son necesarios enxeñeiros agrónomos".

Alejandro García Gaseo amosou o seu apoio ao novo caderno agrario dixital para demostrar o bo traballo que realizan os gandeiros, e incidiu en que hai que equilibrar a sustentabilidade e a rendibilidade: "sen a segunda, a primeira non pode existir". Marta Llorente mostrouse máis crítica: "Non todas as zonas son iguais económicamente: as cubertas verdes funcionan, pero non en todas. Na miña, poden conxelarse na neve e sacar a plantación".

Para Felipe Molina, "os servizos ecosistémicos que presta á sociedade a gandería extensiva superan con creces o custo do que a sociedade paga por iso. Dalgunha maneira, a sociedade debería ser consciente do traballo que facemos e compensalo mellor".

Como optimizamos os medios de produción?

A segunda mesa redonda - Como optimizamos os medios de produción?, moderada por Jesús López, director do Grupo Editorial Agrícola Henar Comunicación - contou coas intervencións de Antonio Torres (grilleiro de cereais, colza e lentellas), Clara Benito (creixedor de cabras en extensivo), Nando Durá (creixedor de cítricos e arroz) e Pilar Giménez (directora de Asuntos Regulatorios de Syngenta).

Antonio Torres é partidario de adaptar as explotacións ás novas tecnoloxías aos poucos, "para que os gandeiros non se desborden". Clara Benito avoga por achegar o traballo agrícola á xente convidándoo a visitar granxas e ganderías: "Aprendes ensinando e compartindo".

Pola súa banda, Nando Dura afirma que a sustentabilidade é sempre o resultado da planificación, non do azar: "Para ser sostible hai que optimizar o seu propio tempo e recursos, dos que cada persoa ten dispoñibles".

Respecto das palabras que utilizarían para describir o futuro da sustentabilidade, os participantes expuxeron os seguintes conceptos: "sincronización", "sinerxías", "innovación", "rexeneración" e "rendibilidade".

No acto de clausura, Ignacio Atance, subdirector xeral de Planificación da Política Agraria do MAPA, subliñou que “a alimentación do futuro dependerá de como xestionemos os nosos solos e do impacto dos insumos neles”.

Se queres ver a gravación da sesión, podes vela aquí .