
27 de Febreiro de 2023
O uso de bioestimulantes é unha alternativa á redución do uso de fertilizantes cando se tenta mellorar a produtividade dos cultivos, converténdoos nun recurso importante no camiño cara a unha agricultura máis sostible, rendible e respectuosa co medio ambiente.
- O estudo de dous bioestimulantes compostos por microalgas levou a unha mellor comprensión dos seus mecanismos de acción.
- Demostrouse que o seu uso mellora a saúde e a rendibilidade das colleitas de trigo e tomate.
O uso de bioestimulantes é unha alternativa á redución do uso de fertilizantes cando se tenta mellorar a produtividade dos cultivos, converténdoos nun recurso importante no camiño cara a unha agricultura máis sostible e rendible. e respectuoso co medio ambiente.
Estes bioestimulantes poden ser microorganismos e diversas substancias como ácidos húmicos e fúlmicos, antioxidantes naturais ou aminoácidos. Entre elas, as algas mariñas son unha fonte que permanece en gran parte inexplorada, algo que o Grupo Operativo Microclimatt ( GO Microclimatt ) leva facendo desde 2020 nas provincias de Madrid, Murcia, Segovia e Sevilla. Este grupo defende o papel fundamental dos bioestimulantes agrícolas, pero en particular os derivados da biomasa de microalgas .
O 23 de febreiro, o grupo presentou os seus resultados finais , tras un inicio no que se fixou os seguintes obxectivos:
- Avaliar a mellora na resistencia ao estrés hídrico e na eficiencia da utilización de nutrientes en tomate e trigo tratados con bioestimulantes.
- Cuantificar a incorporación de carbono na biomasa vexetal dos cultivos relacionada co aumento da produtividade.
- Avaliar o aumento da incorporación de carbono orgánico no "sumidoiro do solo".
- Verificar a mellora da fertilidade do solo con cultivos tratados con microalgas.
- Mellorar a calidade, a funcionalidade e a sustentabilidade do solo.
En resumo, o obxectivo é demostrar a eficacia dos bioestimulantes mediante probas demostrativas (fenotípicas, fisiolóxicas e transcriptómicas).
Resultados finais
O Grupo Operativo presentou os seus resultados finais un mes antes da súa finalización, o vindeiro mes de marzo, nun seminario ao que asistiu a Rede Rural Nacional ( RRN ). Segundo os responsables, o proceso de aplicación levouse a cabo tanto nas plantas como no solo e cumpriu en gran medida os obxectivos principais.
Así, traballaron con dous bioestimulantes procedentes de microalgas, un chamado B1 e o outro B2. Grazas ao traballo realizado ao longo dos anos, levouse a cabo unha caracterización rigorosa dos seus efectos nos cultivos de trigo e tomate, e é evidente que o uso destes bioestimulantes promove a resistencia ao estrés hídrico e a eficiencia na utilización de nutrientes. Ademais, xeran unha incorporación adicional de carbono no "sumidoiro" do solo, así como unha mellor fertilidade do solo e unha acción a nivel molecular.
Pero, sobre todo, a investigación permitiunos comprender os mecanismos polos que os bioestimulantes actúan sobre as plantas e os solos, e a súa actividade a nivel molecular , desde o xene ata a colleita.
Polo tanto, hai efectos positivos na colleita en termos de nutrientes e calidade xeral, e mellorouse a resposta á seca e ao rego. Os datos amosan como, por exemplo, o cultivo de trigo sen tratamento nunha das zonas de estudo produciu 1.562,5 kg por hectárea, mentres que o tratamento con B1 aumentou este rendemento a 1.860 kg. Isto resultou na captura duns 594 kg de dióxido de carbono por hectárea adicional na colleita de trigo tratada con B1.
Compoñentes e financiamento
O GO Microclimatt está formado pola empresa AlgaEnergy , o Centro de Edafoloxía e Bioloxía Aplicada de Segura ( CEBAS ), o Instituto de Investigación e Desenvolvemento Rural, Agrario e Alimentario de Madrid ( iMiDRA ), o Instituto de Bioquímica Vexetal e Fotosíntese ( IBVF ), a Asociación Agraria de Xóvenes Agricultores ( ASAJA ) e a Plataforma Tecnolóxica de Biotecnoloxía Vexetal. ( Biovexen ).
O Grupo Operativo tivo un investimento total de 557.816,49 €. Está cofinanciado nun 80 % pola Unión Europea a través do fondo Feader e no 20 % restante polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación . A solicitude das axudas levouse a cabo a través da autoridade de xestión, neste caso a Dirección Xeral de Desenvolvemento Rural, Innovación e Formación Agroalimentaria ( DGDRIFA ).