Sebastiana Talde Operatiboak ardi-ustiategien errentagarritasuna handitzeko lan egiten du artilearen bidez.


GO Sebastiana

28 de Iraila de 2023
Innovación

Helburu nagusia artilearen kalitatea hobetzeko eta estandarizatzeko irtenbideak ezartzea da. Horri esker, egungo azpiproduktua birbaloratu ahal izango da, kalitate ezberdinen arabera sailkatuta, abeltzainei negoziazio ahalmena eman diezaien lehengai bihurtuz.


  • Proiektuak sektorearen lehiakortasuna handitzea eta ustiategi txikien errentagarritasuna handitzea du helburu.
  • Bere ikuspegia artilearen kalitatea estandarizatzea eta sailkatzea da, produktuaren balioa hobetzeko eta nekazariei negoziazio ahalmena emateko.

Nekazaritza sektorean, badira hainbat azpiproduktu , nekazari eta abeltzainentzat onura handirik sortzen ez dutenak, baina hala ere denbora eta baliabide gastu handia dakarteenak. Adibideak zereal-lastoa, arto-hostoak, kotoi-zurtoinak, zitrikoen mamia eta artilea dira.

Zehazki, Sebastiana Talde Operatiboa abeltzainen lana hobetzeko eta irteera bat aurkitzeko lan egiten du horietako batekin: artilea .

Horrela, talde honek hasieratik abiatu zuen ardi-ustiategi txikiak azpiproduktu honen potentziala aurkitzera bultzatzea.

Lantaldea 2021eko hasieran hasi zen eratzen, baina ez zen 2022ra arte onartu. Garai hartan, bazkideen arteko akordioak lortu ziren eta egungo proiektura eraman zuten ideiak garatu ziren.

Helburuak

Helburu nagusia artilearen kalitatea hobetzeko eta homogeneizatzeko irtenbideak ezartzea da. Horri esker, egungo azpiproduktua birbaloratu ahal izango da, kalitate desberdinen arabera sailkatuta, abeltzainei negoziazio ahalmena eman diezaien material bihur dadin.

Animaliak moztea beharrezkoa da, beraz, Sebastiana Gobernuak neurri sorta bat proposatzen du:

  1. Artilearen kalitatea hobetzeko plan baten garapena eta sendotzea, analisi objektiboko prozeduren eta fenotipo-hautaketa oso heredagarriaren bidez.
  2. Artile-prozesatzeko industria txiki baten hasiera.
  3. Gaztelako ardi-ustiategien errentagarritasun ekonomikoa handitzea, artile bereiztuaren eta sortutako artile-prozesatzeko industria txikiari lotutako zerbitzuen salmenta zuzenaren bidez.

Gaur egun, proiektua urtebetera iritsi da hiru urteko iraupenerako aurreikusitakotik. IMASDE Agroalimentariako proiektu-kudeatzaile Daniel Martín Corralek PAC Sarearekin hitz egin duenez, kalitate-proba batzuk egin dira dagoeneko laborategian artilearen kalitatea probatzeko ekipamendu modernoak erabiliz, sistema oinarrizkoagoak erabiliz landa-analisiak egiteaz gain. Hala ere, denbora behar da oraindik ugaltzen diren arretatik datozen banakoen artilearen kalitatearen bilakaera ebaluatzeko.

Artilea prozesatzeko zentro bat ere irekiko da, non artilea iritsi eta prozesatu egingo den; eta dietak artilearen kalitatean duen eraginari buruzko ikerketa pilotu bat egingo da.

Bazkideak eta finantzaketa

GO Sebastiana Gaztela eta Leongo ardi eta ahuntzen hautaketa eta hobekuntza zentroak ( Ovigén ), Genovisek , Gaztela arraza hautatuko ardi hazleen Espainiako elkarteak ( ANCA ), El Navazo hiltegiak , Ovintegral Iberiak , dLanak eta IMASDE Agroalimentariak osatzen dute .

Proiektuak 704.476,76 euroko aurrekontu osoa du, eta horietatik 558.912,76 Nekazaritza Produktibitate eta Jasangarritasunerako Berrikuntzarako Europako Elkarteak ( AEI-Agri ) emandako berrikuntza-proiektuetarako laguntzetatik datoz, EBko Hurrengo Belaunaldiko funtsekin , Landa Garapenerako Programa Nazionalaren eta Landa Garapenerako Europako Nekazaritza Funtsaren ( FEADER ) bidez artikulatuta.