26 de Azaroa de 2025
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Calidad y cadena alimentaria
HIGOS Talde Operatiboak Espainiako pikuak produktu seguruagoa eta lehiakorragoa bihurtzea du helburu, ikerketa, teknologia eta kalitate ziurtagirien bidez.
- HIGOS Talde Operatiboak Espainiako pikuak produktu seguruagoa eta lehiakorragoa bihurtzea du helburu, ikerketa, teknologia eta kalitate ziurtagirien bidez.
- Proiektua 2027ra arte jarraituko du eta Tokiko Ekintza Taldeak (LAG), enpresak, unibertsitateak eta teknologia zentroak integratzen ditu.
Piku lehorrak Espainiako produktu enblematikoenetako bat dira, batez ere Extremadurakoak. Azken urteotan, gero eta interes handiagoa piztu dute, bai barne-merkatuan bai esportazio-merkatuan duten potentzialagatik. Hala ere, haien kalitatea mantentzea eta kontsumitzaileengana egoera ezin hobean iristea erronka bat da oraindik, piku lehorrak hezetasunarekiko, lehortze-prozesuarekiko eta lizunaren hazkuntzarekiko sentikortasuna duelako, eta horiek guztiek elikagaien segurtasuna arriskuan jar dezakete.
Hazkunde-testuinguru honetan, FIGS Talde Operatiboa (OG) sortu zen sektoreari fruituaren kalitate higienikoa eta sanitarioa hobetzen duten eta lehiakortasuna indartzen duten tresna berritzaileak emateko. Proiektua oraindik martxan dagoen arren —amaiera-data 2027ko maiatza da aurreikusita—, aurrerapen handiak egin dira dagoeneko hainbat ustiategi esperimentaletan eta teknologia-zentroekin loturak ezartzean.
Helburuak
GO HIGOS proiektua piku lehorren eta haien deribatuen errentagarritasuna handitzeko helburuarekin sortu zen, ekoizpen-prozesuetan teknologiak eta hobekuntzak txertatuz, sorotik merkaturatzeraino. Proiektuaren helburu nagusien artean daude:
Kontrol eta monitorizazio sistemak ezartzea esperimentu-ustiategietan.
Uzta biltzeko eta hasierako manipulaziorako teknika berritzaileak ezartzea soroan.
Biltegiratzea eta lehortzea optimizatu eta piku lehorren industrializazioa.
Definitu industrian ontziratzeko eta biltegiratzeko ingurumena errespetatzen duten praktikak .
Sortu kalitate-etiketa bat, trazabilitatea eta elikagaien segurtasuna bermatzen dituena.
Datuen kudeaketa eta denbora errealeko monitorizazio plataforma baten sorrera.
Aplikatutako tekniken emaitzak merkaturatzeko .
Garatu “Living Lab” bat, benetako munduan probak egiteko aukera ematen duen ingurune bat, ekoizleekin lana lankidetza ireki eta parte-hartzailearen bidez garatu ahal izateko. berrikuntzak probatzeko eta baliozkotzeko.
Aurrerapena ezagutarazteko komunikazio-plan bat ezartzea.
Horrela, GO HIGOSek arloko, industriako, Ikerketa eta Garapeneko (I+G) eta komunikazioko ekintzak konbinatzen ditu Espainiako piku lehorren kate osoan zehar zeharka jarduteko.
Hasierako aurrerapena eta ikerketa
Lehenengo fasean, GOk bere lana zelaiko esperimentazioan eta erakundeen arteko koordinazioan zentratu du. Marisol Barras Guzmán proiektuaren koordinatzaileak azaldu duenez, “bi tailer tekniko antolatu dira, eta bertan, Extremadurako Ikerketa Zientifiko eta Teknologikorako Zentroaren (CICYTEX) zuzendaritzapean sei ustiategi esperimentaletan egindako ikerketak aurkeztu dira , Extremadurako Unibertsitatearen (UEX) ikerketarekin batera, fruituan dauden lizun toxigenikoak eta mikotoxinak identifikatzeko”.
Horrez gain, Elikagaien Teknologiarako Zentro Nazionalak (CNTA) hautatu du proiektua piku freskoen hezetasun-analisia egiteko eta NIR ekipo eramangarriekin eredu prediktiboak garatzeko - elikagai baten barne-propietateak neurtzeko infragorri hurbileko argia erabiltzen duten analisi-gailuak, moztu edo suntsitu beharrik gabe -, azarora arte jarraituko duen zeregina da eta GOren kalitate-kontroleko helburuak osatzen ditu.
GOk berak adierazi du "proiektua oraindik garatzen ari dela eta azken emaitzak datozen urteetan iritsiko direla, baina lehen ekintzek dagoeneko informazio baliagarria ematen ari direla eta sektorearen modernizaziorako bidea zabaltzen ari direla".
Aldi berean, proiektuaren webgune ofiziala -gohigos.es- abian jarri da eta hasierako inbertsioak egin dituzte "Regadhigos" eta "Higos El Pajarero" bezalako erakundeek , landa- eta analisi-faseetarako baliabideak emateko helburuarekin.
Hurrengo urratsak eta erronkak
Hurrengo faseei begira, GO HIGOSek hainbat ekintza gako aurreikusi ditu proiektuaren ibilbidea erabakigarriki moldatuko dutenak:
Antenak eta sentsoreak ezarriko dira esperimentu-ustiategietan, lurzoruaren hezetasuna eta tenperatura bezalako aldagai kritikoak neurtzeko helburuarekin.
Aurrera egingo da kalitate-etiketa sortu eta ziurtatzeko, hura daramaten pikuek higiene- eta saneamendu-estandar zorrotzak bete ditzaten.
CNTArekin lankidetzan aritzeko esparruan, piku freskoen hezetasun datuetan eta NIR espektroetan oinarritutako aurreikuspen ereduak garatuko dira.
Zabalkundeari dagokionez, “Living Lab”-ek garatutako berrikuntzen onarpena eta eraginkortasuna balioztatzeko plataforma gisa funtzionatzea espero da.
Era berean, erronka hauek zorrotzak dira eta koordinazio, probak eta etengabeko doikuntza prozesu bat behar dute.
Parte-hartzaileak eta finantzaketa
GO HIGOS, eskualdez gaindiko izaerakoa (Katalunia, Gaztela eta Leon eta Extremadura), sektore produktibo, teknologiko eta akademikoetako eragileak biltzen ditu:
Montánchez eta Tamuja mendilerroaren garapen integralerako elkartea (ADISMONTA) (proiektuaren koordinatzailea)
REGADHIGOAK (ALMOHARÍN)
Sierra de Montehigos Kooperatiba
Higos El Pajarero SL
CICYTEX
UEX
SCko Caudal edizioak (komunikazioa eta dokumentazioa)
Finantzaketa funts publikoetatik dator, aurrekontuaren % 80 Landa Garapenerako Europako Nekazaritza Funtsak (LGENF) estaltzen du eta % 20 Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak (MAPA). Emandako zenbatekoa 217.899,12 € da.





